Култура, Новини

Картини на Елка Захариева възкръснаха за самоковската публика

Специалисти от Историческия музей в града ни възкресиха образа на художничката Елка Захариева, дъщеря на основоположника на модерната българска графика проф. Васил Захариев. Навръх 1 март Художествената галерия, наречена на името на видния самоковец, посрещна ценители на изобразителното изкуство за първата самостоятелна изложба на Е. Захариева. Талантливата художничка е живяла кратко – от 1928 до 1976 г., но е оставила наистина впечатляващи творби.
„Елка Захариева е отличен самоковски художник и това може веднага да се разпознае от изложените творби, които са всъщност малка част от наследството, съхранено в музея. Тя показва голяма искреност, прямота и задълбочено познаване на техниките на графиката”, изтъкна при откриването на изложбата директорът на музея Веселин Хаджиангелов.
„Елка Захариева е родена на 15 септември 1928 г., единствено дете в семейството на проф. Васил Захариев. Тя от малка тръгва по стъпките на баща си не само с рисуване, а и с любов към природата, планините, свободата да гледаш света от високо. Завършва с отличие Висшия институт за изобразителни изкуства /сега Национална художествена академия/, специалност илюстрация, при проф. Илия Бешков. Работи предимно гравюри на дърво и линолеум, но в архива на музея се съхраняват и значителен брой рисунки с молив, туш, въглен и флумастер”, пише уредникът Любомир Николов в специално съставения каталог.
По-известни произведения на Елка Захариева са: „Несебър”, циклите „Созопол”, „Септември 1923”, „Родопи”, „Възраждане”, емблематичните „Лазарка”, „Каракачанска девойка”, „Баба и внучки”, „Левски пред съда” и др.
Захариева си отива от този свят на 9 декември 1976 г. в София. След кончината й семейният архив на проф. В. Захариев е разделен: мебели, художествени произведения, дипломи, ордени и др. постъпват в Историческия музей в Самоков през 1979 г. и образуват отделен фонд, а друга част – предимно документи, са предадени в Националния държавен архив в столицата.
Самият каталог – с информация и творби на Елка Захариева, както и с уникални снимки от личния й архив, струва 3 лв. и може да се закупи от музея. Автор е Любомир Николов, а за фотографиите му е съдействал Радослав Генев.
Сред гостите на изложбата бяха кметът Владимир Георгиев, почетният гражданин на Самоков художникът Христофор Пейчев и др.

Делян Василев

Leave a Reply