Каталог, изложба и филм за 100 г. от рождението на Зафир Йончев

Навърши се един век от рождението на известния художник и наш съгражданин Зафир Йончев. По този повод 60 негови платна бяха изложени в Градската художествена галерия „Проф. Васил Захариев“.
На откриването на изложбата на 8 май председателят на Съюза на българските художници Любен Генов припомни, че според Светлин Русев Зафир Йончев е бил „творец с възрожденски дух и голямо човешко сърце“. Йончев остава завинаги в нашето изобразително изкуство като майстор на графиката, на различни графични техники. Емблематични са ред негови творби – „Хоро“,  „Щампар“, „Два се орла бият“, „Над Сефер чешма гарван грачи“,  „Генерал Веляминов“, „Турците бегали“, „Мальовица“ и много, много други.
За забележителния творец и човек говориха още директорът на Историческия музей д-р Веселин Хаджиангелов и уредникът в музея Любомир Николов, който е и автор на издадения специално по случай юбилея каталог. Изтъкната бе ролята на цялата фамилия Йончеви, включително на бащата на Зафир – Христо Йончев-Крискарец, също виден художник, на сестрата на Зафир Йончев – ст. н. с. Мария Йончева – заслужил научен работник и краевед, на сина му Христо. Всички те се очертават като най-големите дарители на самоковския музей, категорични бяха музейните специалисти. Те благодариха от сърце за последните дарения на музея – автопортрет на Христо Йончев-Крискарец и скулптура на патрона на галерията проф. В. Захариев – дело на Бойко Джакерски.
Нескрит интерес предизвика и прожектираният документален филм за Зафир Йончев. Огромни са неговите заслуги за създаването в началото на 70-те години на миналия век на Графичната база на СБХ в Самоков. Изключително всеотдайно творецът работи в продължение на десетилетия и като секретар на Съюза на художниците.
В новоиздадения каталог са поместени общо 140 творби на Зефо, както свойски са го наричали почитателите на изкуството и негови приятели.
Зафир Йончев е завършил Художествената академия. Носител е на сребърен медал от Световен младежки фестивал, на ордените „Народна република България“ – втора степен и „Кирил и Методий“ – първа степен. Присъдено му е званието „Заслужил художник“. Известен с любовта си към родния край и природата, той е избран и за почетен гражданин на Самоков. Жизнения си път завършва през 2006 г.
Участник е в редица изложби в страната и чужбина – Русия, Германия, Италия, Полша, Япония и др. Самостоятелни негови изложби са подреждани в Братислава, София, Самоков, Ботевград, Кърджали, Смолян и други градове в България. Едни от най-добрите му творби са в Националната художествена галерия и в други галерии и колекции в страната. Сам той е популярен и като дарител.
Сред десетките любители на изкуството, дошли с удоволствие на откриването на изложбата, бяха и проф. Аксиния Джурова, екскметът и общински съветник Владимир Георгиев и др.
Стилен коктейл ознаменува края на тържеството.

Можете да харесате