Здраве, Култура, Новини

Като фелдшер цял живот съм денонощно на разположение…

Димитър Механджийски

Фелдшерът Димитър Механджийски:
Като фелдшер цял живот съм денонощно на разположение…

Димитър Асенов Механджийски е роден през 1943 г. в Широки дол. Завършва гимназия в Самоков, а след това – полувисше учебно заведение. От 1968 г. е фелдшер. През 1977 г. се завръща на работа в родното си село. Бил е и кмет на Широки дол. Женен е, с две дъщери и две внучета.

– Спомняте ли си първите стъпки в професията?
– Да, назначен бях на работа в Долни Окол – на самостоятелен здравен участък. Бях напълно сам. Разбира се, преди това, след отбиване на редовната военна служба, завърших тригодишното училище за фелдшери – учебен профил.
– Трябва да сте обичали много хората и да сте имали усещането, че помагате на по-слабия, изпаднал в беда човек, за да сте търсен вече толкова много години и уважаван в селото като специалист и човек…
– Просто съм свикнал да се раздавам за хората с всички сили, с каквото мога. Старая се да помагам. Така изпитвам и лично удовлетворение.
– На денонощно повикване сте. Винаги се отзовавате, личната ви аптечка е постоянно на разположение…
– Не само сега, през цялата си трудова дейност винаги съм бил на разположение на нуждаещите се денонощно. Не ми е тежало. Имало е моменти, когато по цяла нощ съм ходил из селото при различни болни, особено при грипна епидемия.
Сега е по-лесно, защото във всяка къща почти има лека кола и може болният да се придвижи до града. Навремето това ставаше само с линейки, ако могат да дойдат. Или с моя “Москвич”…
– Ако сега сте на прага на младостта, бихте ли избрали друга професия? Преди време бяхте и кмет на Широки дол за един мандат…
– Не съм се замислял за друга професия. Ако могат да се върнат годините, сигурно бих избрал отново да завърша медицина, но висше образование. Тогава сигурно бих могъл да разгърна още повече способностите си.
Действително бях избран и за кмет преди години, но и тогава работех като фелдшер. Хората ме търсеха и като кмет, и да ги лекувам.
Не бях обаче удовлетворен от кметуването и за втори мандат изобщо не се кандидатирах…
– Жителите в Широки дол са доволни, че ви има, още повече, че в съседни села няма изобщо здравни работници. Вие продължавате да работите в селото под ръководството на д-р Николай Димитров. Много хора желаят дълъг живот и здраве на вас и на д-р Димитров. В тези дни на безработица и немотия вие сте една опора на местните жители. За по-младите сте “чичо Митко”, за по-възрастните – просто “Мите”… Как приемате тези свойски обръщения? Може би ви стоплят душата, щом като никога не приемате пари за поставяне на инжекция или за извършване на други подобни услуги?
– Трудно ми е да вземам пари за услугите си, още повече, че напоследък хората много обедняха. Едно кафе да ме черпят – доволен съм… За мен остава удовлетворението, че съм помогнал.

Интервюто взе:
Райна Бакрачева

Leave a Reply