Катрин Митева и Боян Белокапов спечелиха голямата награда на танцов фестивал в София

Боян и Катрин показват завоюваните отличия

Изключителен успех постигна танцовият дует „Фраппе” – Катрин Митева и Боян Белокапов на Осмия национален танцов фестивал „Ритъмът в сърцето ми”, състоял се на 29 и 30 март в Дома на културата „Средец” в София. Дуото, с ръководител Ралица Стоянова, окупира първото място в направление танци по двойки в категория над 16 г. с изпълнение на горещо танго. Нещо повече – те бяха отличени от журито за изиграването на втория им contemporary /съвременен/ танц и заслужиха специална статуетка и диплома за талант на конкурса. С тази награда е удостоен само още един състав измежду десетките участници.
„За нас тези успехи дойдоха малко неочаквано, защото имахме огромна конкуренция – в конкурса участваха доказани представители от школата на Маша Илиева, от националното училище по танцово изкуство… И двамата сега сме много щастливи”, казаха за „Приятел” призьорите.
Иначе това не са техните първи награди. Първи места дуото има и от фестивалите „Утринна звезда” в Банско, „Орфеева дарба” в София и др.
Членове на журито на фестивала в София са били известният латино хореограф и журиращ в телевизионното предаване „Денсинг старс” Алфредо Торес, премиер-солистът на Софийската опера и балет Росен Канев и хореографът и преподавател в НБУ Росен Михайлов.
„След конкурса Алфредо ни поздрави и ни даде ценни съвети за нашето развитие. Росен Михайлов пък сподели, че е изтръпнал на няколко пъти по време на поддръжките от нашите изпълнения. Макар да изглеждат респектиращо, журиращите се оказаха много приятни хора”, споделиха впечатленията си самоковските представители.
Младите танцьори се запознават преди около 6 години в школата по танци на Ралица Стоянова. „Тогава тя прецени, че ще сме подходяща двойка на сцената и ни събра. Впоследствие си допаднахме и сега продължаваме съвместната работа. Рали си остава и до днес наш хореограф и ръководител”, добавиха двамата първенци.
Митева и Белокапов се запознават с танците на различна възраст. Чародейката Кати тренира още от първи клас при настоящата си ръководителка Р. Стоянова, а Боян открива магията на танца по-късно, в осми клас: „Изгледах един концерт и се плених от танцовото изкуство. Записах се с мой приятел и ето ме сега – продължавам да се занимавам с това.”
Питам ги какво са танците за тях.
„Това е един различен свят. Когато започнеш да танцуваш, забравяш за всичко. Няма значение дали е репетиция или състезание – просто се откъсваш в друго измерение. Там се чувстваш спокойно и сигурно, чувстваш различна любов.
Ако човек дава всичко от себе си, което ние се стараем да правим, емоционалното изхабяване след дори само един танц е пълно. Нужни са ден-два, за да се възстановиш”.
Всъщност и двамата имат по още една страст – театърът. Стараят се да съчетават и двете си увлечения, като дори вече имат известен опит и като актьори. К. Митева изигра изключително успешно първата си театрална роля миналата пролет в постановката „Сводници” от Иво Сиромахов на младежката театрална студия към читалище-паметник „Отец Паисий”. Свидетелство за доброто й представяне е наградата за най-добра главна женска роля от фестивала в Лом. Самата тя в момента е студентка втори курс в Нов български университет, специалност „Съвременен танцов театър”. Талантливата красавица не си губи времето – от две години насам ръководи танцово студио „Кати”.
Боян пък е пред дипломиране във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”, специалност „Хореография”. Той, също като нежната половинка в дуета, се представя с успех на сцената. За последно участва в постановката „Покана от Париж”. Не остава по-назад и откъм наградите, има също приз от Ломския фестивал – за най-добра мъжка роля.

Делян Василев

Дует „Фраппе” и Росен Канев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*