Крими, Новини

КАТ: Мотоциклетисти, внимавайте!

Мотопедистите и мотоциклетистите са застрашени от попадане в опасна ситуация през първите пролетни дни, които бележат началото на мотосезона. Времето наистина се затопля и условията за движение стават благоприятни, но пътната настилка все още не е добре почистена от препаратите, с които е опесъчавана при снеговалежите и заледяванията. Остатъците от пясък, кал и камъчета особено в краищата на платното и на завои крият опасност от подхлъзване и падане. Освен това след обработката с препарати на пътя през зимните месеци или в следствие на ремонтни дейности често се оказва, че в началото на пролетта целостта на пътната настилка е нарушена, образували са се дупки или са се появили други неравности. Движението на две колела с по-висока скорост по такъв път е особено опасно.
Не бива да се забравят и изкуствените неравности и повдигнатите пешеходни пътеки.
След дългата почивка през зимните месеци непременно трябва да се проверят спирачките, светлините, гумите, амортисьорите, веригата. Водачът и неговият спътник трябва да бъдат обезопасени с каски, подходящо облекло и защитни елементи /протектори/ за кръста, коленете и лактите.
Управлявайте мотопед или мотоциклет само ако сте правоспособен водач, предупреждават от КАТ. Избягвайте резките ускорения и спирания, изберете подходяща скорост и спазвайте по-голяма дистанция от другите превозни средства. Пазете се сами, не разчитайте други да ви пазят на пътя, още повече, че заради своята специфика мотоциклетите и мотопедите по-трудно се забелязват от шофьорите.
Бъдете изключително внимателни при преминаване покрай спирки на градския транспорт, детски площадки и градини, училища, болници, при пресичане на кръстовища. Непрекъснато следете движението около себе си с огледалата за обратно виждане.
Планирайте времето си за пътуване на далечни разстояния така, че то да включва периодични почивки. Не забравяйте при пътуване в сумрак или през нощта да облечете светлоотразителна жилетка. Сигнализирайте маневрите отрано!
Предвидете опасностите на кръстовища! Не потегляйте рязко веднага след светване на зеления сигнал на светофара.
Не допускайте юноши и младежи, които са неправоспособни или в явно нетрезво състояние, да управляват вашия или чужд мотопед, мотоциклет или други моторни превозни средства.
При нужда се обаждайте незабавно на тел. 112.

Leave a Reply