КАТ стартира акция „Скорост”

Снимка: https://www.flashnews.bg

С глоби за превишена скорост се санкционират нарушителите, които се движат прекалено бързо по пътищата и улиците. Начинанието е в рамките на акция „Скорост”, която се провежда от КАТ от 1 до 7 април като част от общоевропейска кампания.
Практиката показва, че скоростта е една от основните причини за възникване на тежки пътнотранспортни произшествия с най-много жертви и ранени.
Запознати поясниха, че за една секунда автомобилът изминава 14 метра, ако се движим с 50 км в час, и 25 метра, ако се движим със 100 км в час. Удар с 50 км в час пък се равнява на свободно падане от височина от 10 метра.
Ще бъдат използвани както мобилни, така и стационарни камери. Цената на снимка от камерите може да бъде много висока. Най-тежки са наказанията за превишаване на скоростта в населено място.
Ако се движим в населено място с 50 км над позволената скорост, глобата е 700 лв., а и шофьорската книжка се отнема за срок от 3 месеца. Ако пък се движим с още по-висока скорост, тогава и санкцията се покачва – за всеки 5 км над тези 50 глобата е по още 50 лв.
От КАТ коментират, че определено има ефект от глобите.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*