Новини, Статии, коментари, Читателски

Квартал „Самоково” се обнови, но може да стане още по-хубав

Снимка: Ивайло Андреев

„Пред гордата Рила,
разстлал се като на длан,
цъфти и пулсира градът ни голям
с улици чисти, градинки безброй…”

Този стих от „Песен за Самоков” на доайена на туристическата песен Борис Стрински, написана и композирана преди повече от 30 години, е своеобразна картичка-визитка и на новия и най-голям квартал на града ни – „Самоково”.
Позволявам си от името на много жители на квартала да изкажа благодарност на общинското ръководство в лицето на кмета Владимир Георгиев и на заместник-кмета Васил Сайменов за усилията, които полагат кварталът ни да стане много приятно място за живеене.
Изгради се нова детска площадка, която разцъфна като цвете със своите съоръжения, с пъстрата си оградка, изолираща я от натовареното улично движение. Но имам и предложение – по преценка на съответните служби да се постави знак за ограничаване на скоростта на моторните превозни средства в участъка от улицата в съседство с площадката.
Като бивша детска учителка, сега пенсионерка, с радост виждам как родители, баби, дядовци и по-големи батковци и каки наблюдават игрите на малките палавници, удобно седнали на разноцветните многобройни пейки, монтирани на площадката. Всеки може да си почине там и да се порадва на детските игри, смях и закачки. На площадката е монтирана и чешмичка. Близо до пейките са поставени кошчета за смет, така и децата се учат от малки да пазят чистота.
Възстановиха се в квартала и почти всички поразбити тротоари и плочки, почистиха се пространствата между блоковете и тревните площи.
В нашето любимо „Самоково” си имаме и красив и уютен новопостроен клуб на пенсионера, където идват хора и от по-далечни квартали. Тук пенсионерите прекарват минути и часове на сладка раздумка, в игри и приятни и полезни срещи. Учтивите барманки Славейка и Йорданка, винаги усмихнати, приготвят кафе, безалкохолни, дребни лакомства…
Ръководството на клуба устройва екскурзии, честване на празници с програми и вкусни закуски. Пред клуба също са монтирани пейки. Въобще полагат се големи грижи за възрастните да прекарват свободното си време в приятна обстановка.
Всички, които обичат да спортуват, пък се радват, че започна възстановяването на спортната площадка.
За да можем да отидем бързо и приятно до центъра и до по-далечните квартали, има неколкократно през деня безплатен превоз. Шофьорът Георги Ненов изпълнява всяка молба на пътуващите. Той е винаги спокоен, учтив, внимателен както с пътуващите в автобуса, така и с останалите участници в уличното движение. Хвала на такива хора! Дай Боже да са повече…
Благодарим и за това, че се демонтираха нелицеприятните, пригодени и нехигиенични магазинчета и гаражи и започнаха строежи на местата им на стабилни и красиви търговски обекти. Изглежда, че и Господ е от Самоков, защото помогна със своите слънчеви дни всичко това да стане реалност, а не само мечта.
Искам да обърна внимание обаче и на някои нередности.
От години вече на зелената площ северно от бл. 15 /под комплекс „Искър”/ извира вода. Разговарях и с отговорни хора, но никой не можа да каже откъде е този теч. Ако водата е питейна, би могла да се каптира. Ако е от спукан промишлен водопровод, трябва съответният собственик или „ВиК” да отстранят теча. Сега, ако стане по-голяма авария, няма ли опасност в бл. 14 и бл. 15 да се наводнят мазетата?
На това изворче и всички улични кучета идват като на водопой, а след това си устройват игри. И всичко това е в близост до новата модерна детска площадка. През лятото пък в този район се появяват комари – нещо нетипично за климата в Самоков.
И още нещо. От известно време над бившата парова централа, западно от къщите и недостроения блок /стоящ в това състояние повече от 20 години/ се оформя мини сметище, което загрозява красивите сгради наоколо.
Ние, жителите на квартала, искаме да живеем сред красива и чиста околна среда. Моля всички граждани да са по-взискателни към себе си и да ценят това, което се направи с много труд в този наш обновен и разкрасен квартал „Самоково”.

Генка Илиева

Leave a Reply