Култура, Новини

Китарен звън озвучи обновения Младежки дом

Концерт на 13 май на китарен ансамбъл „Акустика” с ръководител Христо Христов към читалище „Младост” постави началото на проявите в обновения наскоро Младежки дом.
Самото тържество бе посветено на 24 май, както и на празника на името на светите братя – 11 май. Отговорничката на Младежкия дом Латинка Щъркелова прочете стихотворението „Венец за Кирил и Методий” на поета Иван Давидков. „Нека делото на двамата първоапостоли бъде свещен залог за съхраняване на духовността! Нека в знак на признателност гордо и възторжено да звучи „Върви, народе, възродени”, призова Щъркелова.
Сборна група китаристи изпълни химна на родната просвета и постави начало на концертната част, а накрая се изяви впечатляващо с хитови парчета. Междувременно публиката се наслади на десетки изпълнения на деца и младежи – нежни и лирични, бавни и по-бързи, творби от филмовата индустрия и неувяхващи хитове в акустична версия.

Криси, Лори, Тео, Стефи, Таня, Венеса, Райчо, Борко, Кристиян, Гого и най-малкият китарист – Люси, поднесоха в различни формации пъстра палитра от произведения на „Бийтълс”, „Шадоус”, Карлос Сантана, Парашкев Хаджиев. От сцената прозвучаха и унгарска рапсодия, руски етюди, американски, френски и немски мелодии, авторска творба на ръководителя Христов под надслов „Сън”, както и негова композиция – предложение за музика за химн на училище „Станислав Доспевски” по обявен вече конкурс.

Л. Щъркелова сподели, че откакто е на тази длъжност концертът на „Акустика” е един от общо около деветте хиляди прояви, организирани в Младежкия дом. „Минали сме през много перипетии, но благодарение на съдействието и помощта на общинските ръководства през годините нашият дом се запази, за разлика от много други подобни институции в страната, които затвориха врати или пък изпълняват съвсем различни функции”, разкри Щъркелова. Тя увери присъстващите, че предстоят още много изяви, а и успехи, които този дом ги изисква, но и заслужава.

Делян Василев

Leave a Reply