Новини, Статии, коментари

Климатът и… ние

Група момичета организираха на 25 септември на централния площад „Захарий Зограф“ акция във връзка с промените в климата. Проявата бе посветена на 6-ата глобална стачка за климата и на Глобалния ден за действия за климата. Девойките бяха подготвили плакати и се обявиха за мерки, свързани и със съобразяването, и с противодействието на климатичните промени през последните години и десетилетия. Акцията бе в рамките на „Петъци за бъдеще“ – международна младежка инициатива по проблема, засягащ буквално целия свят. Началото, както е известно, поставя преди две години шведската ученичка Грета Тунберг.
Подобна акция в града ни се проведе и миналата година.
Протестиращите сега – ученички от гимназия „Константин Фотинов“, бяха поканили и своята преподавателка по биология. Тя също сподели интересни и полезни мисли по темата.
Други хора обаче нямаше, дори почти никой от случайно минаващите не прояви любопитство. А от климатичните промени сме потърпевши всички. Преди време се състоя световна конференция по този въпрос. Политиците бяха призовани да вземат бързи мерки. По общо мнение обаче дейността се забавя. Големи държави не се съобразяват с мнението на обществеността. Игнорират се становищата на мнозина млади хора. В името на печалбата или на конюнктурни политически и корпоративни интереси.
Вирусът и антиправителствените протести пък са обсебили сега вниманието на повечето от нас. Но подценяването на други важни проблеми е в ущърб на обществото. Тези няколко момичета днес може да изглеждат сами и малко наивни, но заслужават добра дума за гражданското си отношение и поведение. В някаква степен те дават и пример на по-възрастните – как да защитават своите интереси, правата на мнозинството. Без да надценяваме значението на подобни прояви, дано разберем навреме техния смисъл и значение. Защото утре може да бъде късно.

Тодор Попов

Leave a Reply