Култура, Кухня, Новини

Клисура стъпи на балканската шарена черга

Шишковци е познато на повечето хора като селото на Владимир Димитров-Майстора. И сега в музея в това кюстендилско селище, под портрета на големия художник, могат да се прочетат неговите думи: “Не помня как се е породило в мен желанието да рисувам плодовете и хората на нашата земя. Толкова години са минали оттогава. Но сигурното е, че ако бих могъл отново да започна, пак бих отишъл там – при земята и хората.”
Писалището с боите и четките, палтото и шапката на твореца видяхме там. В читалището цяла зала с най-хубавите му творби – портрети и натюрморти, привличаше погледите и радваше душите, разпалваше гордост, че в това селце, в тази малка България се е родил такъв гений. Народът с обич, почит и преклонение го кръстил Майстора.
130-годишнината от рождението му празнувахме тук заедно с жените от фолклорната група от нашето самоковско село Клисура, лично поканени от кмета на Шишковци Климент Терзийски /певчески състав от кюстендилското село участва наскоро и в Бобфеста в Радуил/.
Тукашният празник, в който участвахме на 29 септември, носи малко дългото, но много точно име “Фестивал на балканската черга, майсторската скара и домашна ракия, фолклор и занаяти”.
Черги и носии, бродерии и плетива красяха цялата читалищна сграда. С песни, свирни и танци участваха фолклорни състави от цялата Кюстендилска област, както и от Радомирско, Пернишко, Софийско… Имаше и гости от Сърбия – Босилеград и Сурдулица. Сред изпълнителите бяха и 4-7-9-годишни деца. Красивите девойчиня и стройните момчурляци от сръбските танцови състави пък разкършиха снаги на площада, тъй като сцената се оказа малка за тяхното “коло”.
Производител на домашна ракия /Васил Стоименов/ беше строил на място цялото оборудване и показваше на живо как от сливи, череши и други плодове се вари истинска, екологично чиста, 60-градусова ракия. “Занаята” научил от баща си. После продължил сам – купил си казан, направил си огнището, сложил върху казана “попа” /капака/, монтирал тръбата и потекла огнената вода към охладителя. Засега сам се справя, никой не му помага…
Масите наоколо се огъваха под тежестта на десетки тепсии с погачи, баници, торти, гювечи, кошници с плодове. Гостите от Сърбия пък бяха донесли рибник, зелник, погача “Слънчоглед”, теглена баница, овче кисело мляко, мед…
Докато журито избираше най-вкусните и най-красивите кулинарни изкушения, селото ехтеше от свирнята на “трубачите” от Сърбия…
Нашите жени – групата от Клисура и певицата Радка Георгиева от Самоков, се представиха много успешно. Тази година читалището в самоковското село с председател Иван Зашев се обогати с доста медали, плакети, дипломи, грамоти, със “Златен Фасулицър” от Бобфеста в Радуил и с много други отличия.
Сред чистотата на белите брези и околната естествена зеленина добре се вписа и интерес предизвика и изложбата с рисунки на Димитрина Божилова.
Напуснахме Шишковци с отлични впечатления, събрали топлината на нови приятелства.

Даниела Георгиева

Leave a Reply