Клуб дари на музея част от картечницата на Христо Николов

Снимката е от фейсбук страницата на КЛИО “Чакър войвода”

Затворът на тежката картечница на самоковския изобретател Христо Николов бе дарен от местния клуб на любителите на историческо оръжие „Чакър войвода” на Историческия музей. Така музейният експонат доби своя завършен вид.
Дарението бе връчено на директорката на музея Нина Христовска на 16 януари в присъствието на заместник-кметовете Радослав Стойчев и Васил Сайменов. Събитието съвпадна със 120-годишнината от рождението на Николов.
Този вариант на картечницата на изобретателя е истински уникат. До преди няколко години оръжието е било пазено от неговите наследници. Самата картечница е закупена от внука на създателя с гласувани средства от Общинския съвет.
Христо Николов е роден в Самоков през 1894 г. Завършва Военното училище в София и по време на Първата световна война командва картечен взвод. След войната започва усилена работа за създаване на първата българска картечница. През 1927 г. получава патент за леката си картечница. Тя обаче така и не е въведена на въоръжение в българската войска. Към нея проявяват интерес представители на други държави. От Великобритания предлагат огромна сума в злато на изобретателя, но той отказва да предаде патента. По-късно, в края на 30-те години, Николов подарява цялата документация на съветската армия, където картечницата е въведена на въоръжение.
Тежката картечница пък така и остава не патентована.
О. з. полк. Хр. Николов умира през 1972 г. Той е автор на автобиографичната книга „Бледи следи”, в която разказва и за перипетиите си по създаването на картечницата.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*