История, Култура, Новини, Образование

Клуб “Дружок” чества Пушкин

Детският руски клуб „Дружок” /”Приятелче”/ при ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” с ръководител Маргарита Стоилкова организира на 14 февруари интересно занимание, посветено на 175-годишнината от смъртта на Пушкин. Домакин бе общинската библиотека “Паисий Хилендарски”.
В презентации ученици от 6 и 7 клас запознаха своите съученици и гостите от Руския клуб в града ни с различни периоди от живота и творчеството на великия поет. Рецитирани бяха и негови стихове. И всичко – на руски език.
Самата Маргарита Стоилкова рецитира стихотворение на Пушкин. Представители на Руския клуб сърдечно приветстваха и почерпиха участниците в честването. Помощник-директорката на училището Елисавета Оцетова пък подчерта трудолюбието и старанието, проявени от учениците при изучаването на руския език и на живота и творчеството на гениалния руски и световен поет.
В залата бе подредена и изложба с произведения на Пушкин.
х х х
Александър Сергеевич Пушкин е роден на 26 май /6 юни по нов стил/ 1799 г., а загива на 29 януари /10 февруари по нов стил/ 1837 г. Известен е като родоначалник на съвременната руска литература. Пръв използва простонароден език в своите поеми и пиеси, като създава нов стил в разказите – смесица от драма, любовна история и сатира. Много от произведенията му са истински шедьоври. Неговото творчество става и основа за създаването на редица популярни музикални произведения /оперите „Евгений Онегин”, „Борис Годунов” и др./. Значителна част от творбите на Пушкин са екранизирани. На много места по цял свят има и паметници на гения.

Leave a Reply