Култура, Новини

Клуб „Чакър войвода” участва в международен събор край Белоградчик

Самоковският клуб на любителите на старинни оръжия “Чакър войвода” взе участие в международния събор край прохода Кадъ боаз до с. Салаш при Белоградчик.
Представени бяха като историческа възстановка живи картини, посрещнати с голям интерес. Изявиха се и певчески и танцови състави и духови оркестри от двете съседни страни.
Масово бе участието на сърби от най-близокото населено място – Ново корито, от гр. Княжевац, както и от други околни градове и села.
Всички се поклониха на монтирания през 2007 г. паметен обелиск край границата с надпис: „На това място по традиция се срещат българи и сърби като добри приятели, съседи и славянски братя. Да пребъде във вековете добросъседството и взаимното уважение на двата народа”.
Отдадена бе почит на загиналите българи, сърби и руснаци, сражавали се по време на Сръбско-турската война през 1876 г. в този район.
Заведения на открито, многобройни щандове и музика посрещаха посетителите. По традиция на територията на събора-панаир българи и сърби бяха допускани без документи и гранични проверки.
Съборът се състоя за 13-а година, след като е бил възстановен през 2000 г. Иначе първият подобен събор на това място се е провел през далечната 1925 г.

Leave a Reply