Зимни спортове, Новини, Спорт

Клуб „Чамкория“ връща децата на ски пистите

Ски клуб „Чамкория“ има вече 13-годишна история. За това време успява да върне и да привлече стотици самоковски деца на белите писти. Основната цел на треньорите не е да гонят високо спортно майсторство, а да накарат момчетата и момичетата да заобичат движението и планината, да се научат да карат добре и да приемат предизвикателствата. С бъдещите скиори работят треньорите Александър Марков, Димитър Зографски и Борислав Банков, а с най-малките се занимава Мартин Мартинов.
На тренировките – през зимата и през лятото, скиорчетата са разделени на две групи – до 12 и над 12 години. В момента в клуба са записани близо 60 деца, като най-малките са на 6 години, а някои от големите учат в Спортното училище в Самоков.
„Преди повече от 10 години решихме да създадем условия младите треньори да покажат какво са научили в Самоков и в НСА. През годините през клуба минаха повече от 200 деца, смениха се много треньори. С амбиция сме да имаме повече от 50 малки скиорчета. Надяваме се, че с помощта на фондация „Петър Попангелов и приятели за Боровец“ в близките години ще имаме и шампиони или от „Чамкория“, или от другите два клуба, които подпомага фондацията – „Боровец“ и „Бороборд“. Опитваме се да бъдем масов клуб и най-голямото ни постижение е, че имаме три поколения скиори. Доказваме, че ските, освен всичко друго, са и семеен спорт”, заяви учредителят и председател на клуба Мирослав Севлиевски, сам запален скиор, алпинист, планинар и приятел на Самоков.
„Чамкория“ ще започне зимния сезон възможно най-рано. Първото състезание е на 22 и 23 декември в Банско. Ако скиорите на клуба имат достатъчно тренировки на сняг, ще се включат в надпреварата. През последните години състезателите на „Чамкория“ печелят все повече медали и треньорите искат да запазят това представяне. Затова тренировките не са спрели и през лятото. Заниманията са били по няколко пъти в седмицата, като целта е била да се развият качества като ловкост, издръжливост, бързина, сила. В програмата са били включени и поход до Мальовица, и лагер на море.
През зимата тренировките се провеждат в Боровец, като от фирма „Бороспорт“ осигуряват трасетата и безплатни карти за съоръженията за младите скиори и треньорите. От фондация „Петър Попангелов и приятели за Боровец“ пък са отпуснали средства за допълнителен треньор към клуба, който да помага в тренировъчния процес.
Въпреки че създаването на шампиони не е основна задача на „Чамкория“, клубът има своята звезда. През миналата година Георги Трифонов е спечелил купа „Надежди“ в алпийските ски във възрастовата група до 10 години, а останалите деца в отбора са заемали призови места във всички състезания. През миналия сезон състезателите на клуба са извоювали 22 златни, 27 сребърни и 34 бронзови медали. Надеждите са новият сезон да бъде още по-успешен.

Leave a Reply