Други, Здраве, Култура, Новини, Образование, Спорт, Шарен свят

Кметицата на София благодари на самоковската си учителка

Самоковската група пред бюст-паметника на Христо Максимов

„Дойдох тук, при вас, защото още от детските ми години госпожа Ваня Димитрачкова – моята учителка по физкултура, ме научи да обичам спорта. Тя сега е тук и аз я поздравявам”, възкликна кметицата на София Йорданка Фандъкова на Първия фестивал под надслов “Спорт, здраве и активно дълголетие”. Фестивалът, посветен на Европейската година за активен живот на възрастните хора, както и на световните дни на ходенето и предизвикателствата, се състоя на 23 септември в Борисовата градина в столицата.
Г-жа Димитрачкова е дългогодишен ръководител на самоковските спортисти-ветерани към клуб “Аполон”, които бяха една от многобройните групи, изявили се на празника. Нашите представители с бели помпони играха вдъхновено, сърцато и спечелиха симпатиите на публиката.
Главна роля за провеждането на фестивала изигра Информационното бюро на Европейския парламент в България с шеф Виолета Станичич, която точно на празника имаше и рожден ден.
Сред участниците в празника бяха и министрите Тотю Младенов и Свилен Нейков. Министър Нейков сподели, че ветераните дават прекрасен пример на децата. Той им пожела да бъдат все така ентусиазирани, да живеят пълноценно и да продължават да спортуват. “Нека се ръководим от поговорката, че ако младите знаеха, а старите можеха, животът ще е много по-хубав. Дълбок поклон пред всички вас, хората с млади сърца”, каза пък министър Младенов.
Близо 900 души от 39 отбора от клубове от всички краища на страната минаха през естрадата и показаха, че за силния дух, ентусиазма и желанието да сме здрави няма възрастови граници. Мъже и жени от Дупница, Русе, Балчик, Варна, Горна Оряховица, Враца, Плевен, Шумен, Свищов, Асеновград, Велинград, София и др. изиграха своите съчетания на фона на песни и танци, на български и чуждестранни мелодии. С екипи в различни цветове те направиха сцената да разцъфти като пролетна градина със своите упражнения и с използваните цветни ленти, топки, пръчки, букети, венци, въженца, гребла…
Преди да излезе на сцената, всеки състав поднесе цветя на един от паметниците в Борисовата градина. Нашите дами положиха карамфилите си пред бюста на самоковеца Христо Максимов, създател на народното учителско движение.
…Гледам тези възрастни хора и им се радвам, защото те за пореден път ни доказват, че наистина България е едно чудесно кътче, парче от рая, както се пее в една песен.
В импровизирано ревю на сцената бяха показани и старобългарски, стари градски и модерни костюми. Самоковката Малинка Златкова се представи с костюм на красива пъстра пеперуда. Голям интерес предизвикаха и показаните кюстендилски носии /носени от модели на Владимир Димитров-Майстора/, както и народни носии от… 1870 г. Бурни ръкопляскания предизвика 95-годишна дама от София, представила официален тоалет.
Докато едни играеха своите съчетания на сцената, други се включиха в състезанията по хвърляне на топка в цел и бягане. Членове на литературния клуб „Елисавета Багряна” пък четоха свои стихове пред събралите се.
Краят на този чудесен празник сложиха прекрасните изпълнения на благоевградския фолклорен ансамбъл „Бисер”.

Димитрина Божилова

Leave a Reply