Новини, Политика, Туризъм

Кметове на планински региони настояват за промени в Закона за горите

Над 80 % от хората от планинските региони и София желаят планините, разположени в непосредствена близост до техните общини, да се използват разумно за зимен, летен туризъм и ски спорт, се посочва в позиция на кмета на Самоковска община Владимир Георгиев и колегите му от Смолян, Сапарева баня, Дупница, Кочериново, Долна баня, Костенец, Банско и Разлог.
Становището на градоначалниците е по повод измененията в Закона за горите, уточниха от сдружение “Природата на хората и регионите”. Срещу тези искания на хората се обявяват природозащитни организации, противопоставящи се на изграждането на нови ски центрове.
Още през април миналата година кметовете на планински региони алармираха, че новоприетият Закон за горите спира всички инвестиционни проекти и поставя в трудно положение планинските общини и техните жители. Законът дори забраняваше събирането на дърва от местните хора за огрев през зимата.
Самият закон е приет според местните власти чрез ограничен диалог само с някои неправителствени организации.
Кметовете смятат, че само изменения в закона могат да създадат възможност за устойчиво регионално развитие. Безотговорно е в тази икономическа криза да не се помисли за повече инвестиции и работни места, изтъкват градоначалниците. В регионите не са малко случаите на самоубийства на хора, доведени до отчаяние от крайна бедност и безизходица. Демографският срив, обезлюдяването на малките населени места и свръхконцентрацията в столицата и другите големи градове поражда още проблеми. Въпреки че сме с най-добре запазения ландшафт в ЕС, увеличаващи се горски територии и най-голям процент защитени зони в НАТУРА, оставаме най-бедната и с най-лоша инфраструктура страна в съюза.
В този смисъл промените в Закона за горите са крайни наложителни, категорични са местните управници. Те обобщават в позицията си, че там, където има работеща икономика, ниска безработица и добри перспективи за равитие, опазването на природата е много по-ефективно.

Leave a Reply