Новини, Шарен свят

Кметове обсъдиха с вицепремиер достъпа до европейски финанси

Кметовете на 28-те общини от т. нар. четвърто ниво на Оперативна програма „Региони в растеж” /между които и кметът на Община Самоков Владимир Георгиев/ са се срещнали на 30 октомври с вицепремиера и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева.
Както заяви пред представители на местни медии на 3 ноември г-н Георгиев, той и колегите му са изразили недоволство, че тези общини са в отделна категория и могат да разполагат общо само със 100 млн. лв. Стремежът е 28-те общини да имат възможност да кандидатстват не само като селски райони, а и като региони в растеж. Европейският съюз има традиции в работата с по-малки групи и от там идвало ограничението за групата общини, в която е и Самоковската.
Своята позиция 28-те общини ще изложат чрез Националното сдружение, чиято подкрепа имат.
Георгиев същевременно заяви, че някои от колегите му са изразили мнение да не се кандидатства. Досега само към проектите за развитие на селските райони имало 400 забележки и било необходимо време от поне година и половина, за да се отстранят. За забележките по проектите по Програмата по околната среща ще е нужна около година, за да се отстранят. Мнението е, че най-скоро – през пролетта на 2015 г., може да се отвори програмата „Региони в растеж”.
Кметът уточни, че няма да може да се кандидатства по проекти за централната градска част, за спортни площадки и градинки. За сметка на това обаче ще се приемат проекти за енергийна ефективност, за саниране на сгради на учебни заведения и др.
Друга възможност за приемане и осъществяване на проекти в града е да се кандидатства чрез МИГ /местни инициативни групи/.

Евгения Попова

Leave a Reply