Новини, Политика

Кметът Владимир Георгиев заедно с областна делегация бе в Китай

Самоковският градоначалник Владимир Георгиев бе в Китай от 23 до 27 септември в състава на делегация от Софийска област, водена от зам.-областния управител Галя Георгиева. В делегацията бяха включени и зам.-областният управител Николай Николов, гл. секретар на Областната администрация Мая Цанова, гл. специалист „Връзки с обществеността” Ина Бачева и кметовете на Самоков, Ихтиман и Челопеч – Владимир Георгиев, Калоян Илиев и Алекси Кесяков.
По инициатива на областния управител Илиан Тодоров делегацията е участвала в международна икономическа и търговска конференция в китайския град Тонгсиан. Във форума са взели участие и делегации от Италия и Хърватия. Общо 800 души от цял свят са присъствали на откриването на конференцията.
Нашата делегация е посетила района на Шанхайската фондова борса /в който се намират и централите на най-авторитетните инвестиционни компании в тази най-голяма страна на планетата/, както и индустриалната зона на провинция Джъдзян. Представени са били възможностите за сътрудничество в сферите на икономиката, здравеопазването и образованието между Китай, САЩ и страните от Европа.
Делегацията ни е посетила и индустриалния парк на град У Джън, който е домакин на ежегодна световна интернет конференция, събираща лидерите на най-успешните компании за онлайн бизнес, маркетинг и инвестиции в света. Гостите са разгледали и старинната част на У Джън, запазила духа на Китай от миналото.
Ръководителят на делегацията на Софийска област Г. Георгиева е очертала основните икономически дейности, които се развиват в областта, многобройните възможности за туризъм и инвестиции в региона. Самоковският кмет Вл. Георгиев е изтъкнал природните дадености на района ни, целогодишните възможности за спорт и отдих в Боровец, както и богатото културно наследство на най-големия град и най-голямата община в областта.
От името на делегацията и на кметството в гр. Тонгсиан е подписан документ, с който се предвижда да се сключи споразумение за бъдещо сътрудничество и обмяна на опит на общинско равнище. Двете страни са изразили готовност да споделят добри практики в сферите на туризма, екологията, бизнеса и инвестициите, социалната политика, културата и др.
„Има възможности за ползотворно сътрудничество в туризма, електрониката, високите технологии. Китайците са готови да влагат големи инвестиции, но добре би било подкрепа в това отношение да окаже и нашата държава, правителството”, коментира на 2 октомври пред представители на местни медии в Самоков кметът Георгиев.
Очаква се в близко бъдеще китайска делегация да върне визитата, посещавайки Софийска област.

Leave a Reply