Борба, Новини, Спорт

Кметът Владимир Георгиев поздрави еврошампионката Биляна Дудова

Кметът Владимир Георгиев прие на 19 май златната медалистка от Европейското първенство по борба в Нови Сад, Сърбия, Биляна Дудова, възпитаничка на самоковската школа.
„Надявам се Самоков да заема винаги едно „чекмедже” в сърцето ти”, обърна се градоначалникът към Дудова. Той добави, че спортът е един от начините Самоков и България да се прочуят по света и подчерта, че спортисти от такъв ранг са ценни и като кадри, и като личности.
Кметът връчи на даровитата спортистка, родена във Враца, но живееща в гр. Нови Искър край София, плакет на покровителя на града ни Симеон Самоковски и красив букет. Шампионката пък подари на Георгиев колаж с нейни снимки от Евро 2017.
Боркинята благодари за оказаната й подкрепа през последните пет години, в които тя учи и тренира борба в Самоков, и изрази признание на своите треньори и на ръководителите на клуба, както и на кмета Георгиев и зам.-кмета Васил Сайменов за подкрепата към този спорт. Дудова разкри и своя път към успеха, осеян с много труд, лишения, огромно желание и дисциплина.
„Следващата ми цел е добро представяне на Световното първенство през август. В по-дългосрочен план пък гледам към олимпиадата в Токио през 2020 г.”, призна амбициозната млада дама.
Зам.-кметът Сайменов подчерта, че клуб „Рилски спортист” разполага с добри условия и дава шанс за изява на състезателите, а Общината винаги ги подкрепя. „Не случайно миналата година станахме републикански първенци при подрастващите и в мъжкото, и в женското направление”, изтъкна Сайменов. Той допълни, че успехите на Биляна идват като подарък за 25-годишния юбилей на клуба. Самият Сайменов се занимава с борба в града ни вече четири десетилетия – от далечната 1977 г. Обръщайки се към златното ни момиче, той й заръча да помни, че „раницата на славата е най-тежка в живота” и затова да подхожда с уважение към всички и да бъде винаги здраво стъпила на земята.
Сайменов благодари от сърце и на един от спонсорите на клуба – дългогодишния треньор на националния отбор по бойно самбо, преподавател в НСА „Васил Левски” и наш земляк /родом от Долни Окол/ Стоян Саладинов, също присъствал на срещата.
„Ще кажа едно на Биляна – никога да не забравя родното си място, първия си клуб, първите си треньори! Пътят, по който си поела, е дълъг и труден, но моралното удовлетворение е много голямо. Остани си скромна и трудолюбива и знай, че това е само загрявката”, отбеляза многозначително големият родолюбец и филантроп Саладинов.
Поздравления към шампионката отправиха и присъствалите на срещата треньори в клуба – Димитър Магаев, Николай Кашинов и Каролина Валериева. Председателят на клуба инж. Васил Оцетов пък обобщи всички поздрави и пожелания, като заяви, че България има нужда от шампиони, от примери, за да се върне вярата у хората.
Самата Биляна Дудова дойде на срещата със своя баща Живко. Както е известно, тя посвети титлата на починалата си майка.

Делян Василев

Leave a Reply