Кметът Георгиев: „Използваме всяка възможност за кандидатстване по програми“

Снимка: архив

„През тази година сме усвоили 8 млн. лв. по проекти. При годишен бюджет на общината от 22 млн. лв. се вижда как се прави нещо, без да се натоварва финансово Общината и без да се продават общински имоти. И през следващата година, и в бъдеще ще използваме всяка възможност за кандидатстване по програми”, заяви кметът Владимир Георгиев при представянето на отчета за свършеното през изминалата първа година от мандата на новия кметски екип.
Георгиев се отчете пред обществеността на 30 ноември в читалище-паметник „Отец Паисий”. Събранието бе организирано от кметското ръководство и групата общински съветници от БСП.
„Криза е, няма пари, но въпреки това има с какво да се похвалим”, каза Вл. Георгиев и изтъкна финансовата стабилност на общината и засиленото събиране на приходи. Кметът изрази увереност, че годишният план за местните данъци и такси ще бъде изпълнен до края на декември изцяло.
Р. Боклуджа е канализирана до края на града. Усилено се изпълняват проектите за водоснабдяване и канализация на Доспей и Белчин, за възстановяване на крепостта Цари мали град на хълма Св. Спас над Белчин. По проекти ще бъдат модернизирани болницата и ОПУ „Неофит Рилски”. Изгражда се, пак по проект, нова детска градина в двора на НУ „Д-р Петър Берон”. Предстои доизграждане и реконструкция на ВиК мрежата на Боровец по проект за над 6 млн. лв. Строи се второ електрозахранване на града и курорта.
Може да е странно, но на фона на малкото работещи предприятия Общината е най-големият работодател в града и района, осигурявайки препитание на около 450 души. Над 70 работни места са разкрити по селата.
Предприети са мерки срещу незаконното строителство в новия ромски квартал, както и за почистването и хигиенизирането на Боровец. Там са съборени няколко къщи-заведения на длъжници на Общината.
Г-н Георгиев отчете още, че държавните капиталови разходи в общината са само 550 хил. лв., докато други по-малки райони и градове в областта – Ботевград, Правец, Ихтиман, Своге – получават по-големи субсидии.
Много тежък проблем за общината ни продължава да е безработицата. Независимо, че това е въпрос преди всичко пред държавата, и ние, като общинско ръководство, полагаме усилия в тази посока, изтъкна кметът. По новоприетия общоустройствен план на Самоков са разработени производствени зони, парцели в които ще се предлагат на бъдещите инвеститори. Те търсят места с ток, вода, газ, по-евтина работна ръка. Такава работна ръка имаме, но дали е квалифицирана, зададе въпрос Георгиев. Той допълни, че ще продължат срещите, включително с посланици в страната ни, за да може да се привлекат чуждестранни инвеститори. През декември ще започне работа и новият общински хотел в Самоков.
Кметът бе категоричен, че догодина съответните процедури ще започнат по-рано, за да може и ремонтите на улици и пътища да стартират поне в началото на лятото. Стана ясно още, че пътят за Говедарци и Мальовица ще се ремонтира с общински пари, без това да е ангажимент на местната власт. Своеобразен инспекторат към Общината пък ще отговаря в бъдеще за състоянието на градското стопанство.
Изказаха се Нина Христовска, Пепа Георгиева, инж. Васил Парлапански и др. Вл. Георгиев отговори подробно на поставените въпроси.
В срещата разговор участваха и заместник-кметовете Радослав Стойчев и Васил Сайменов.
Сред присъстващите бяха председателката на Общинския съвет на БСП Силвия Стойчева и други общински съветници, кметове на села, граждани.
Подробен отчет на новия кметски екип за работата през първата година от мандата вестникът ни публикува наскоро – в бр. 90 от 23 ноември т. г.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*