Кметът Георгиев и културни деятели откриха „Маратона на четенето” и наградиха млади читатели

В Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” в понеделник, на 22 април, кметът Владимир Георгиев откри официално тазгодишният „Маратон на четенето”.
В четенето на откъси от творби на Николай Хайтов /по случай 100 години от рождението на големия писател/ се включиха и председателят на читалище-паметник „Отец Паисий” Стоян Пашов, журналистите Анна Манова, Гиргина Рангочева, Кристина Ангелова и Яна Василева, директорите на училища Венета Симитчийска и Ирена Коцева, както и ученици. Прочетени бяха части от написаното от Хайтов за Чакър войвода, от известния разказ „Дърво без корен” /филмиран по-късно/ и др.


Наградени бяха най-активните млади читатели, участвали в националната кампания „Забавното четене“: Теодор Петров /награден с таблет/, Тина Лазарова, Ниа Владова, Виктория Дойнова, Даная Ласкина, Ивана Дюлгерова, Ивет Добруджанска, Михаил Пенев, Светлин Кьосев, Симона Станилова, Соня Йорданова, Стефания Зашева.
“Маратон на четенето”, организиран от Българската библиотечно-информационна асоциация, се проведе в библиотеката за 14-и пореден път като част от националната кампания “Походът на книгите – 2019”.


В общината ни през април в рамките на „Маратона…” имаше много прояви – срещи с писатели, представяне на нови книги, посещения на детски градини и училища, състезания по грамотност и др. Целта на традиционната кампания бе да се насърчи и популяризира четенето, особено сред младите хора.

Яна Василева

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*