Кметът Георгиев се включи във Форум „Гражданско участие“

Като представител на Управителния съвет на Националното сдружение на общините кметът на Самоков Владимир Георгиев, който е и член на съвета, взе участие в среща на Форум „Гражданско участие“.
Георгиев говори пред форума за ролята на гражданското участие в местното самоуправление на Община Самоков, като даде примери за съвместна работа на администрацията с граждански сдружения и инициативни комитети. Подчертана бе огромната роля на гражданския инициативен комитет за извършения основен ремонт на шосето за Дупница. Чрез партньорство на граждани с Общината се осъществяват редица изяви от местния културен календар – Чакъровите тържества, младежките фестивали „Лаго Фест” и „Ритъмът на планината”, проектът „Завръщане в Самоков” и др.
„За нас е важно да подкрепяме гражданите да бъдат инициативни, да бъдат наш коректив и да дават идеи, защото ние сме най-близо до хората и в този смисъл, за да бъде едно местно управление по-успешно, трябва да се вслушва в гласа на гражданите“, отбеляза Вл. Георгиев.
Позицията на Сдружението на общините е, че гражданите могат да подпомогнат процеса на децентрализация и удовлетворяването на местните потребности. Чрез отчисленията на средства към общините пък ще се даде възможност за развитие на по-широк кръг от специфични за отделните общини фондове за финансиране на граждански инициативи –  „Култура“, „Ин витро“ и др. Общините трябва да си партнират и със сдруженията на етажната собственост при осъществяването на проектите за енергийна ефективност в програмата за саниране, финансирана от Плана за възстановяване и устойчивост.
Кметът Георгиев поздрави ръководството на форума по случай 10-годишнината от учредяването му.
На срещата присъстваха и представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*