Кметът награди европейския шампион Евгени Генчев

Кметът Владимир Георгиев прие на 11 юли състезатели, ръководители и треньори от клубовете по борба в града ни – „Рилски спортист” и „Рилски спортист-2000” с председатели инж. Васил Оцетов и Йордан Галев.
Повод за срещата стана успешното представяне на младите ни борци. Както е известно, в края на юни на европейското първенство по борба за кадети и девойки в Бар, Черна гора, Евгени Генчев стана шампион при 100-килограмовите класици. На пето място в категорията до 52 кг се нареди Александрина Кашинова, а дупничанинът Владимир Стойчев, защитаващ цветовете на „Р. спортист”, отпадна в първия кръг след спорни съдийски решения.
Г-н Георгиев връчи плакети на Общината на Евгени Генчев и Александрина Кашинова, както и скромни подаръци на останалите борци. Градоначалникът изтъкна, че общинската управа спазва традицията официално да приема спортисти, донесли радост и гордост на самоковци.
„Ние виждаме какво правите, следим вашия път и оценяваме успехите ви. Самоков е известен като Град на ските, но с постоянството, което показвате в тренировки и състезания, вие доказахте, че борбата също е основен спорт за града ни. Нещо повече – винаги съм заявявал, че борците ни се задържаха най-дълго време на върха”, заяви Георгиев.
Формулата за успехите според него е сплавта от млади и по-опитни специалисти в клубовете, които умеят да стимулират борците и да извлекат най-доброто от техните възможности.
Зам-кметът Васил Сайменов, бивш дългогодишен треньор по борба, с гордост заяви, нашите клубове са спечелили седем от последните осем отборни награди на Федерацията по борба. Само през тази година двата клуба са завоювали внушителните 56 медала.
„Клубът ни е основан през 1992 г. и досега е сред първенците в българската борба. В началото бяхме наравно с отборите на ЦСКА и „Левски”, но сега смея да твърдя, сме ги надминали. Това до голяма степен се дължи на усилията на треньорите, за което им благодаря”, развълнуван бе председателят на клуба по борба „Рилски спортист” Васил Оцетов.
Йордан Галев и инж. Оцетов благодариха и за голямата помощ от страна на общинската управа. Благодарност изказа и самият европейски шампион Евгени Генчев.
На срещата стана ясно, че Самоков е притегателно място и за борци от съседни центрове – Перник, Дупница, Златица…
На срещата присъстваха треньорите Антон Георгиев, Даниел Симеонов, Димитър Магаев, Николай Кашинов и Юлиян Алдимиров и състезателите Евгени Генчев, Александрина Кашинова, Владимир Стойчев, Симеон Даруиш, Красимир Крумов, Спасимир Дойчинов, Мартин Гергинов и Николай Иванов.
Сега ръководствата на клубовете и общинската управа са си поставили изключително амбициозна цел – да се създаде професионален отбор по борба, в който да намират реализация и да се развиват младите кадри на самоковската школа.
Вл. Георгиев пожела на младите спортисти и на техните треньори и ръководители успех на предстоящото в края на август световно първенство в Зренянин, Сърбия.
В срещата участваха и зам.-кметът Радослав Стойчев, и секретарят на Общината Ангелина Вангелова.
Интервю с Евгени Генчев под надслов „Не обичам да бягам от предизвикателствата…” „Приятел” помести в бр. 50 от 28 юни т. г.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*