Други, Новини, Спорт

Кметът награди световната шампионка Мария Чепилова

Световната шампионка по киокушин карате Мария Чепилова бе приета на 7 януари от кмета Владимир Георгиев.
Както е известно, в края на декември на шампионата във Варна Мария се изкачи на върха при 12-13-годишните в категорията над 50 кг, като на финала срази представителката на Япония.
В срещата участваха треньорът на Мария – Румен Санкийски, и съотборничките й Катя Костова и Мартина Хаджийска, класирали се четвърта и пета на първенството на планетата.
Градоначалникът поздрави шампионката, призьорките и техния наставник и им връчи подаръци. Георгиев благодари и на родителите, обеща да съдейства за отпускане на финансова помощ за клуба, ръководен от Санкийски, и пожела нови успехи на състезателките и техния треньор.
Мария и нейният наставник разказаха за представянето си на шампионата, за подготовката и за особеностите на този динамичен и по-малко познат спорт.
Клубът в Самоков съществува от пет години. Под ръководството на председателя и треньора Санкийски в него се занимават към 30 момичета и момчета. Тренировките са 4 пъти в седмицата. Самият Румен Санкийски е носител на черен колан І дан, защитен пред ръководителя на Световната федерация в този спорт.
Мария Чепилова е шестокласничка в ОУ „Христо Максимов”. В седми клас в същото училище учи и Мартина. Катя пък е деветокласничка в Професионалната гимназия по туризъм.
Самоковските състезатели вече успешно мерят сили с представители на клубове от Варна, Стара Загора, Бургас, Пловдив и други градове с много по-дългогодишна история и традиции в този спорт.
На световното във Варна шампионка е станала още една българка – от Бургас. Мария, Мартина и Катя имат призови класирания и на републикански първенства. Момичетата, както в по-широк мащаб, така и в Самоков, отбелязват истински бум в този труден спорт.
В срещата участваха още зам.-кметът Васил Сайменов и секретарят на Общината Ангелина Вангелова.

Leave a Reply