Новини, Политика, Шарен свят

Кметът на Долни Окол е кандидат за Гинес, на власт е от 53 години

Данчо Димитров

Данчо Димитров ще кандидатства в Книгата за рекордите на Гинес затова, че вече 53 години е кмет на самоковското село Долни Окол.
Бай Данчо, както го наричат в селото, още си кара “Лада 1500”, купена през далечната 1973 г. Пред кметството в Долни Окол той е поставил лъвове, като тези пред Съдебната палата и МВР в столицата. За тях са платени само 75 лева на самоук скулптор, който е чичо на бай Данчо.
Неговата кариера започва на 14 април 1959 г. Тогава 25-годишният Данчо Димитров е избран за кмет на Долни Окол. Образованието му приключва със завършването на 8 клас, което не му пречи да открие тайната на дълголетното и успешно управление. „Човек трябва да умее да контактува с хората, да умее да общува, много е важно това”, казва възрастният мъж пред bTV.
След 53 години на самотния и горещ кметски стол бай Данчо е изправен пред тъжната равносметка на прехода. „Имаше животновъдство – към 2500 овце и 360 юници, а сега няма нищо. В селото сега отглеждаме 4 крави и 150 овце. При демокрацията пари не могат да се заделят само да се боядиса това, което тогава беше направено”, коментира той.
Най-дълго управлявалият кмет в страната се кълне, че никога не е купувал избори. А след собствено проучване преди три години става ясно, че по пътя към рекордите на Гинес Долни Окол мери сили единствено със световните супер сили. „В Китай един човек 53 години е управлявал непрекъснато в една от провинциите. Втори такъв човек в САЩ е с 52 години стаж”, допълва кметът.
Според него Долни Окол се различава от китайското село. Под управлението на своя кмет азиатците от 1500 души за половин век се увеличават на 7500, а за 53 години в Долни Окол от 1120 души остават едва 140.
Не само заради рекорда, кметът на самоковското село довери, че има сили за още един мандат.

Агенция “Блиц”

Leave a Reply