Новини, Политика, Шарен свят

Кмет раздава по 100 лв. от заплатата си на родилки

Кметът Илия Томов

Челен опит

Кметът на видинското село Градец Илия Томов е намерил интересен начин да се бори с ниската раждаемост в управляваното от него населено място. Местният първенец подел инициативата още през миналата година. Той решил да дава по 100 лв. от личната си заплата на всяка жена, която роди в селото. „На мен ми е ясно, че това не е голяма помощ, даже е нищо на фона на парите, които трябват за отглеждането на едно дете, но все пак си е малък стимул и награда“, разказва Томов.
Оттогава досега управникът е раздал стотачки на 8 родилки.
„Това аз си го реших и си го спазвам. Парите, които давам, са от личната ми заплата, която получавам като кмет. Радвам се, когато науча, че в селото е проплакало новородено“, допълва управникът на Градец.
Според Илия Томов една от основните причини за ниската раждаемост е безработицата в региона. В най-голямото село от общината, в което живеят над 1300 души, работа няма. Нямаме право и да кандидатстваме по програми, тъй като не сме от селата, които са в общините от селски тип”, допълва Томов.
Надали селото ще достигне пак най-големия си разцвет, като през 1956 г., когато е имало над 4000 жители. Докато е кмет обаче Илия Томов се зарича да насърчава раждаемостта със скромната си награда от 100 лв.

Leave a Reply