Култура, Новини

Книгата е Дом на Бога…

Богати, одухотворени часове прекарахме ние, представители на различни градове от Софийска област, на среща с акад. Аксиния Джурова в столицата на 27 март. Сред присъстващите имаше дами от Своге, Годеч, Костинброд, Копривщица, Самоков, и, разбира се, от София. Срещата бе организирана от Областното ръководство на Демократичния съюз на жените.
Водещата Елена Раденкова благодари на Миронка Ангелова, по чиято идея се проведе самата среща, на която акад. Джурова представи най-новата си книга „Духът на Лъва” – съвместна творческа изява на директорката на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев” и Дайсаку Икеда от Япония.
Д. Икеда е роден през 1928 г. в Токио. Член е на „Сока Гаккай” /Общество за създаване на ценности/. Създател е на колежи, институти и на Музей на изкуството. Автор е на много изследвания в областта на будизма, на романи, поезия, есета и пътни бележки. Почетен доктор е на редица университети, включително на СУ „Св. Климент Охридски”.
Запознанството на двамата слага началото на дълго и ползотворно сътрудничество и приятелство.
Името си Аксиния Джурова носи от героиня на филма „Тихият Дон”. В превод от гръцки името означава Достойна, Достена.
„Завърших история на изкуството и свързах целия си живот с продуктите на българската църква. По време на моя изложба в Япония съдбата ме срещна с един много известен философ и започнахме съвместна дейност. Романът „Под игото” на Вазов е преведен в Япония. 21 век трябва да бъде Векът на жените”, възкликна акад. Джурова.
Тя изтъкна, че 2200 са славянските ръкописи в България, но най-ценните са извън страната – във Ватикана, Русия, Ерусалим, Британския музей. При акад. Джурова са се подготвили 27 докторанти и почти всички сега са в чужбина, само двама са у нас. „Не трябва да изпращаме децата си навън, а да ги учим да оцеляват тук”, призова известната научна работничка. „За много хора книгата е Дом на Бога, защото каквото е написано в нея, е истина”, допълни акад. Джурова. Тази изключително ерудирана и сърдечна жена впечатли силно всички присъстващи.
Парашкева Панталеева поздрави авторката със стихотворение за светите братя Кирил и Методий.
Аксиния Джурова е тясно свързана с нашия град. Тук има вила и често посещава Самоков. Пишещата тези редове подари на акад. Джурова книгата на Георги Божилов-Гебо /с когото Джурова е имала творческо сътрудничество/ и рисунка на българка.
„Към XXІ век – векът на живота, е представена богатата история на двата народа и надеждата, че глобализацията няма да доведе до унифициране и хегемония на една култура над останалите” – с тези думи завършва книгата. Авторката подари на всички присъстващи „Духът на Лъва” с автограф.

Димитрина Божилова

Leave a Reply