История, Култура, Новини

Книгата за самоковския евреин Анджело Куюмджийски претърпя второ допълнено издание

Поради големия читателски интерес „Семкарчето милионер или възкръсващият евреин” на Христо Ярловски претърпя второ преработено и допълнено издание. То излезе от печат буквално преди дни.
В известната вече и зад пределите на страната ни художествено-документална повест авторът е прибавил нова глава – „Продължение на житието Анджелово”, преработени и допълнени са и някои други откъси от книгата, в която на около сто страници се проследява противоречивият и изключително интересен образ на самоковския евреин Анджело Куюмджийски – човекът с много имена, завършил с отличие Сорбоната, банкер, бизнесмен, разузнавач, дипломат, чиито живот и дейност протичат в много държави в Европа и Америка от началото на миналия век до 60-те години.
„Най-интересна беше срещата с родственици на евреина, живеещи в Израел. Запознах се с проф. Ирис Паруш, дъщеря на Виктор Шемтов, дългогодишен министър на здравеопазването в Израел и син на Рахамин Куюмджийски, брат на Анджело. Благодарение на проф. Паруш можах да отстраня някои неточности, допуснати в първото издание. На нея дължа и това, че с доста голяма достоверност вече разполагам със снимка на загадъчния авантюрист. Добър или лош, праведник или грешник, полезен или вреден за България, Анджело преди всичко е интересен и поучителен. Захванах се с една история трудна за писане, но интригуваща и увлекателна”, пише в предговора Ярловски.
Авторът благодари и на „всички, които проявиха съпричастност и ми оказаха неоценима помощ при събирането на разпиляните отломки от биаграфията на моя герой”.
Над 40 фотографии не само правят повествованието още по-увлекателно, но и допълват представата за наистина невероятния герой на книгата и за времето, през което е живял.
На корицата читателят може да види предполагаемия образ на Анджело Куюмджийски и родната му къща, рисувана от младия тогава самоковски художник Васил Захариев през 1924 г.
Хр. Ярловски е познат като бивш кмет и заместник-кмет на Самоков, директор на банка и началник на цех в промишлено предприятие. Завършил е Техническия университет /МЕИ/ в София и Академията за обществени науки в Москва. През последните години е издал общо десет книги с краеведческа насоченост. Любимата му тема е вълнуващата история на Смоковския край и незаслужено забравените самоковци.
И второто издание на „Семкарчето милионер…” е дело на издателство „Приятел”. Редактор е Тодор Попов, а за графичния дизайн се е погрижила Надка Вардарова.
Новата книга струва 8 лв. и може да се намери в книжарницата на Валя Бондова в пазара и в редакцията на в. „Приятел”.

Leave a Reply