Книга за драматичната съдба на една самоковска фамилия

„Проклятието или историята на една самоковска фамилия“ е заглавието на най-новата книга на Христо Ярловски. Известният краевед проследява съдбата на рода Паспалееви от времето отпреди Освобождението до наши дни.
Невръстно самоковче, родителите на което са убити, е осиновено от един от освободителите – руски офицер, стигнал впоследствие до генералски чин. Момчето също гради военна кариера – отначало в руската армия, а после и в българската. Жени се за рускиня, с която пристигат у нас. Синовете им също стават офицери. Трагична е съдбата на мъжете от рода. Истински родолюбци и всестранно надарени люде, жизненият път на които обаче прекъсва преждевременно и трагично.
Със средствата на художествената документалистика авторът изважда от незаслужена забрава тези обаятелни образи на хора, с които не само нашият град, но и страната ни могат и трябва да се гордеят.
Кръвно свързана с рода е и популярната детска поетеса от близкото минало Веса Паспалеева.
„Попаднах на необикновено тъжна и славна история и се почувствах задължен всичко, което можех да науча от живота на тези забравени самоковци, да подредя в една скромна книжка. Не знам дали ще заинтересувам читателя с написаното, но поне то ще извади от забравата спомена за стар самоковски род“, с тези откровени и съкровени думи завършва Ярловски своята повест за една невероятна човешка сага.
Книгата е издание на „Приятел“. Редактор е Тодор Попов, а графичен оформител – Надка Вардарова.
Христо Ярловски е автор на още десет книги с краеведческа насоченост. Той се вълнува истински от историята на родния край и от съдбата на незаслужено забравените самоковци. Бил е кмет и заместник-кмет на Самоков, дълги години общински съветник. Завършил е Техническия университет /ВМЕИ/ в София и Академията за обществени науки в Москва.
„Проклятието или историята на една самоковска фамилия“ можете да намерите в редакцията на „Приятел“.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*