Култура, Новини

Книга за Палакарията бе представена

Христо Христов, Георги Захов, Албена Ихтиманска

В самото навечерие на Деня на народните будители – на 31 октомври, в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” бе представена новоизлязлата книга на Георги Захов „Палакарията – земя кърмилница”.
„Освен почит към възрожденците будители, ние отдаваме признание на този празник и на съвременните културни дейци, които работят за това, децата и внуците ни да знаят кои са техните корени. Георги Захов е един от съвременните будители на Самоков”, каза при откриването гл. библиотекар Албена Ихтиманска, която бе и водеща на срещата.
Филологът Христо Христов, който представи новата книга и като цяло творчеството на Захов, изтъкна, че то е плод на огромен труд и на неподправено, безкористно родолюбие. В новата си книга авторът посочва изключително много данни за миналото и днешния ден на всяко от многобройните села в региона – исторически сведения, факти за поминъка, просветното дело, бита, говора, традициите, броя на жителите през годините и вековете, загиналите във войните, данни за пътища и реки, за манастири и параклиси… Не случайно Христов нарече краеведа Захов един от съвременните Паисиевци. При това книгата се чете с изключителна лекота, тъй като авторът умее да разказва, добави Христов.
Иван Ненов посочи, че в „Палакарията…” има и много хубави художествени елементи, тя не е сухо, макар и научно четиво. Ненов обрисува Захов и като своеобразен продължител на родолюбивото дело на Кузман Шапкарев и Христо Марков.
Авторът пък разкри, че много пъти по време на подготовката на книгата е посещавал селищата и местностите, за които пише, и не пропусна да благодари на всички, които са му помогнали.
Прочетено бе и поздравление от редактора на „Палакарията…” Тодор Попов, който нарече Захов един възрожденец от 21 век. Стана ясно, че авторът е подготвил и книга за Широки дол – едно от най-големите села в района, която предстои да излезе.
Гиргина Рангочева огласи поздравителен адрес от депутатката Ирена Коцева, бивша директорка на училище „Митрополит Авксентий Велешки”, в което Захов е бил учител.
Сред изказалите се бяха и Ани Балабанова, Лили Шуманова, Димитър Шипочки и др. „Много пъти съм по местата, за които се пише в книгата, сега реших пак да отида и да ги видя, но този път през очите на Захов”, възкликна мъж от публиката, изпълнила докрай залата на библиотеката. Друг от присъстващите добави шеговито, че авторът е трябвало по-рано да се пенсионира, за да напише още повече такива хубави книги.
„Ние от библиотеката сме свидетели, че Георги Захов е истински работохолик. Той се труди като на пълен работен ден, постоянно сравнява различни източници и документи. Хора като него и дела като неговите ме карат да се чувствам удовлетворена от професията, която съм си избрала”, заключи водещата г-жа Ихтиманска.
В началото Г. Захов и събралите се бяха поздравени и с песни от фолклорния състав при читалище „Виделина” в Широки дол.
„Палакарията – земя кърмилница” е дело на издателство „Приятел” и може да се намери в редакцията на вестника и в книжарницата на г-н Стойко Трифонов в пазара. Цената е 6 лв.

Leave a Reply