Култура, Новини

Книга за самоковските хайдути

Излезе от печат новата книга на Христо Ярловски „Самоковските хайдути”. Авторът, известен през последните години със своите две книги под надслов „Самоковски истории”, този път в самостоятелна книжка ни представя най-големите борци против турските поробители в нашия край.
Повече страници са отделени на легендарния Чакър войвода – Христо Проданов. На този юначен самоковец са посветени и други книги и публикации, но тук Ярловски е събрал най-важното, като се е постарал да отсее преданията и достоверните факти и да извае един реалистичен образ на войводата.
Истинско откритие пък е първата част от книжката, посветена на „хайдутинът единак Георги Хаджиянчов”. Този безумно смел самоковски борец за справедливост незаслужено е забравен. И заслуга на автора е, че възкресява това име и геройските подвизи на този наш съгражданин.
„Уважаеми читателю на тази скромна книжка, когато минаваш по старата пътека през Лаго на път за Карагьол, заслушай се в ромона на Искъра. Може би ще чуеш стъпките на Чакъровите четници, дрезгавия глас на войводата, звъна от оковите на бягащия Георги Хаджиянчов, а може и да ти се препречи камъкът, който е хвърлил този самоковец по родния град… Много юнашки легенди пази това място. Свали шапка, наведи глава и помълчи! Някогашните самоковски хайдути едва ли са се борели за почести, но ги заслужават”, с тези думи завършва епилогът на новото произведение на Хр. Ярловски.
50-страничната книга е изпъстрена и със снимки, включително от възстановката „Битките на Чакъровата чета с турците” на самоковското дружество на любителите на старинни оръжия „Чакър войвода” и сродни патриотични клубове от цялата страна.
Снимките са на фото „Домишляров” и от архива на в. „Приятел”. Самата книга е дело на издателство „Приятел”. Редактор е Тодор Попов, а оформлението е дело на Надка Вардарова.
На челната корица е гравюрата на дърво на художника Зафир Йончев „Чакър войвода”.
„Самоковските хайдути” струва 3 лв. и може да се намери в редакцията на в. „Приятел”, както и в книжарницата на г-н Стойко Трифонов в пазара.
Христо Ярловски е роден през 1946 г. в Самоков. Завършил е Техническия университет /МЕИ/ в София и Академията за обществени науки в Москва. Бил е кмет и заместник-кмет на Самоков. Работил е като началник на цех в текстилно предприятие и като директор на банков клон. Дългогодишен общински съветник. Женен е, с две дъщери и внук. Има и публикации в пресата.

Leave a Reply