Култура, Новини

Книга за Широки дол излезе

От печат излезе книга за още едно самоковско село – Широки дол. На около сто страници авторът Георги Захов разказва за богатото историческо минало и настоящия ден на третото по големина село в общината ни.
Специални раздели са посветени на местоположението, възникването и името на селището, на Широкодолското кале и на развитието на Широки дол по време на османското иго. Значително място е отделено на църквата „Св. Николай Мирликийски” и на параклисите край селото. В отделни глави се разказва за следосвобожденския период, включително за училището и читалището, за потребителната кооперация и ТКЗС, за спорта и специално за футбола в селото. В книгата се разглеждат и демографските промени, местните родове, традициите в строителството и благоустрояването. Отделени са и страници за кметовете и административното управление.
Много снимки дообогатяват представата за миналото и днешния ден на селото.
Книгата за Широки дол е започната от известния самоковски историк и краевед Хрим Христовски, но след като той без време си отива от този свят, благородното му начинание продължава Георги Захов. Съдействие му оказват и други хора, за да види творението бял свят.
Новата книга излиза благодарение на финансовата подкрепа на църковното настоятелство в селото и на спонсорството на частни лица.
Графичното оформление е дело на Надка Вардарова, а автор на впечатляващата снимка на корицата с общ изглед от Широки дол е Георги Хаджийски.
Георги Захов е роден през 1936 г. в Шипочан. Бил е учител по български език и литература в родното си село и в Самоков. Известен е и като туристически деятел, краевед и публицист. Автор е и на книгите „Черквата в Шипочан”, „Из едно гърло два гласа”, „Основно училище „Митрополит Авксентий Велешки”, „Шумнатица и Шипочанския рид” и „Палакарията – земя кърмилница”.
Новата книга струва 5 лв. и може да се намери в църковното настоятелство в Широки дол и в редакцията на в. „Приятел”.

Leave a Reply