История, Култура, Новини

Книга зове да не забравяме род и родно място

Авторът Румен Стоичков

„Чувствах се призван да напиша тези редове, да направя всичко, което мога, в полза на хората.” С тези думи започна своето представяне на книгата си „Преди забравата” в Самоков авторът Румен Стоичков.
Той е журналист в Българското национално радио, води предаванията на „Нощен хоризонт” и „12 + 3”. Правил е своите репортажи близо 25 години.
Книгата бе представена на 19 юни в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” от Мирослава Мирчева.
„Пътуването е начин да осъществиш себе си. Не съм писател, но мисля, че успях да разкажа това, което видях и чух. И сега продължавам да правя репортажи и да ги излъчвам по радиото. Оказа се, че в някои случаи съм бил единственият, който се е заинтересувал за някое село и за някой човек. Тъжно е, когато човек не познава родното си място”, сподели авторът.
Той разказа, че пътувал често с певеца Илия Луков до Молдова и винаги усещал колко са родолюбиви бесарабските българи. Те живеели с мечтите си да се върнат в България. Пазели всичко красиво, свързано с българския бит – обичаи, песни, танци…
„Много са възпитани и културни, те са просто отломки от българския етнос и, честно казано, са по-българи от нас”, възкликна Стоичков.
С Илия Луков и група журналисти основали инициативен комитет за възстановяване на църквата „Св. Константин и Елена” в Одрин. Тя е строена през 1860 г. Била в окаяно състояние, пред рухване. Успели да издействат да се реставрира. Възстановена била и наново осветена през 2008 г. Пари за това дарили много българи от страната и чужбина…
Р. Стоичков каза още как често му се налагало с много укор да пише за сгради и паметници, които се рушат заради безхаберието на държавата.
„Чест прави, че има такива журналисти, които пишат за историята на България. Жалко е, че много наши села изчезват от картата, а всички знаем, че от селата са излезли много учени, културни деятели…”, заяви в изказването си д-р Николай Димитров.
Подробно се изказа и Димитър Божилов от Белчин.
„Аз съм страстна почитателка на пътуванията и в много от посетените места от автора съм била, но въпреки това научих от книгата доста неизвестни досега за мен случки и истории”, изтъкна пред многобройната аудитория пък пишещата тези редове. Правят впечатления обичта на автора към историята и природата, преклонението пред героите, интересът към най-малките селища, към забележителностите в тях. Ненатрапчиво и естествено са представени хората, а многообразието от чудесни снимки обогатява още повече повествованието.
Срещата премина при голям интерес. Накрая мнозина присъстващи си закупиха и самата книга с автограф от автора.

Димитрина Божилова

Интересът към „Преди забравата” бе наистина голям…

Leave a Reply