Книги предизвикаха дискусия за архитектурата и за хората

Двутомникът „Къщите говорят“ и „Къщите още говорят“ бе представен на 26 септември в Сарафската къща в Самоков от своите автори – Мариана Екимова-Мелнишка, журналист, преводач и преподавател, и доц. д-р Александър Геров – математик и фотограф.
Авторката разказа за работата на семейството по двутомника, а доц. Геров онагледи със снимки споделеното.
В книгите става дума за стотици къщи с оригинална архитектура в десетки български градове, сред които и Самоков. Представени са не само архитектурните образци, но и хората – интелектуалци, творци, политици, лекари, инженери, юристи и др., живели в самите къщи.
Г-жа Екимова-Мелнишка изтъкна значението на възрожденския Самоков и говори по-конкретно за къщите в града от края на 19-и и началото на 20 век, сред които са впечатляващите сгради на Христо Марков, семейство Коцеви, д-р Сотир Христов, Александър Явричев и др., както и зданието на самоковската гимназия „Константин Фотинов“. Известният архитект Коста Николов пък е проектирал монументалната сграда на читалище-паметник „Отец Паисий“.
Показани бяха и фотоси на къщи с чудесна архитектура от София, Видин и други градове.
Стопанката на Сарафската къща Марияна Лобутова прочете интересни откъси от двутомника. Мнозина от присъстващите пък споделиха свои мнения за състоянието на емблематични къщи в града ни. Общо бе мнението, че голяма част от тези своеобразни паметници на културата не се поддържат. Причините за това са свързани със скромните финансови възможности на собствениците, с некоректните и не дотам законни действия на хора, които искат да разрушат някои къщи и да издигнат на тяхно място нови сгради, с противоречия между наследниците, както и – не на последно място – с недостатъчната помощ от страна на държавата.
Двете книги са издадени по проект на софийския Нов български университет, като работата по тях е продължила около десет години. Стана ясно, че сега авторите подготвят трети том, тема на който ще бъдат архитектурни ансамбли от още 16 български града.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*