Ковачевци оживя в книгата на Ягодинка Войчева „Горди потомци на славни предци”

„Горди потомци на славни предци” е заглавието на новата книга на Ягодинка Войчева. Върху общо 400 страници е представена своеобразна панорама на миналото и настоящия ден на Ковачевци и района.
„Посвещавам това „писмо-книга” на моите верни и търпеливи приятели и читатели, с които пребродихме заедно през далечното и малко през по-близкото минало на общото ни родно място, за да отдадем нашата почит и признателност към всички, които са положили началото му, а другите са го изградили в този вид, за да живеем ние в мир и любов и да пазим чиста тяхната памет”, пише в началото авторката.
Отделено е широко място на историята на селото, на местните традиции, обреди, обичаи, бит. Публикувани са сведения и размисли за стопанския живот в селото, включително за образуването и работата на местното ТКЗС /трудово-кооперативно земеделско стопанство/, за училището, читалището и черквите, за административните промени, развитието на спорта /специално на футбола/ и др. Споделен е и опит за съвместната работа с населението от цигански произход, което сега представлява около половината от жителите на Ковачевци. Страници са отделени и за бившето село Яребковица, което административно се „води” към Ковачевци.
Добри думи са казани за хората, с които селото се гордее, както и за дарителите, независимо откъде са родом. Авторката разказва и за своите срещи с държавници, за установените връзки с регион от Испания. Поместено е и родословно дърво на фамилията Шишкови.
Голяма част от книгата е посветена на народните песни – една голяма радост и болка на Войчева. Текстовете им са допълнени с уточненията кога и как са записани. Някои творби са преработени и допълнени от авторката. Има и песни за България, проект за химн на Ковачевци. Ягодинка пише и за местната женска фолклорна група, за изявени певци и други самодейци. Интерес будят и поместените гатанки, предания, предсказания. Неизменна част от книгата е диск с публикуваните песни.
„Ако песните ни бяха птици, а спомените – ракети, да ги съберем в едно и да ги изпратим като поздрав на бъдещите наши потомци”, възкликва авторката, като представя по този начин накратко и най-същественото в новата си книга. Ягодинка благодари на всички, помогнали за появяването на изданието на бял свят.
Включени са и отзиви на читатели за първата книга на Войчева – „Огин гори в сърцето, но за него вода нема”, излязла преди няколко години.
Новата книга е обогатена с много снимки и други илюстрации.
Ягодинка Иванова Войчева е позната като бивш дългогодишен кмет на Ковачевци. Завършила е икономически техникум и доста години е работила като счетоводител в ТКЗС и като застрахователен агент.
Новата книга струва 20 лв. и може да се намери и в редакцията на „Приятел”.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*