Ковид отделение в болницата вече работи, заразените нарастват

В „МБАЛ-Самоков“ вече функционира ковид отделение. Там сега се лекуват 7 човека. Това бе съобщено от председателя на Общинския кризисен щаб за борба с пандемията и управител на болницата д-р Красимира Ковачка на заседанието на щаба, състояло се в понеделник, на 26 октомври.
В заседанието участваха кметът Владимир Георгиев и отговорни лица от Общината и други институции.
Ковид отделението се намира на първия етаж и има напълно отделен вход. Назначен е необходимият медицински персонал, включително инфекционист – специалист от Военномедицинската академия в София. Отделението разполага с необходимата апаратура, медикаменти и предпазни средства.
Същевременно екипът на болницата продължава да работи по всички клинични пътеки при спазване, разбира се, на въведените противоепидемични мерки. Персоналът на лечебното заведение е ваксиниран срещу грип. Гражданите, които желаят, също могат да си поставят противогрипна ваксина, която е на стойност 25 лв. Отделно от всичко друго тази ваксина помага по-лесно да се откриват случаите на заразяване с коронавирус и навреме да се вземат съответните адекватни мерки. 
Стана ясно още, че съгласно заповед на министъра на здравеопазването всички болници трябва да преструктурират своите отделения така, че минимум 10 % от леглата да бъдат предназначени за лечение на болни от коронавируса.
На заседанието на щаба бе решено и да се засилят проверките от представители на Регионалната здравна инспекция и полицията за спазване на въведените противоепидемични мерки. Санкциите, както се знае, не са малки. Ще се проверяват транспортните средства, хранителните магазини, заведенията за хранене. Хората трябва да носят маски, да спазват дистанция и да дезинфекцират редовно ръцете си.
Софийска област не е сред най-засегнатите региони в страната, но е факт, че през октомври, след спада през август и септември, броят на заразените с Ковид-19 постоянно се повишава.
Само през седмицата от 19 до 26 октомври с коронавирус инфекцията в общината са диагностицирани 29 души, докато през предишната седмица са били 14, а през още по-предната – 7. В понеделник т. нар. активни лица са били 85, като 12 от тях се лекуват в болница. Все пак положителен факт е, че процентно нарастват случаите на лечение в домашни условия.
За съжаление, през последната седмица има и два смъртни случая, с което починалите с коронавирус в общината от началото на извънредното положение през пролетта досега са станали 11.
Само за денонощието от 26 до 27 октомври още 9 души са били с положителен РCR тест. През следващото денонощие пък са открити още 14 болни.
В болница към 28 октомври се лекуват общо 12 човека, а на домашно лечение са много повече – 96.
Общо 357 души са диагностицирани с Ковид-19 от началото на извънредното положение през март до 28 октомври. За същия период са излекувани 238 човека, а на 1587 души е изтекла карантината. Сега под карантина в общината остават около 150 лица.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*