Ковид-19 настъпва и в общината

Своеобразен рекорд поставиха почивните дни по отношение на новозаразени в общината от Ковид-19. Техният брой е 33. Подобна обезпокоителна ситуация не е имало от 4 месеца насам – от началото на ноември м. г.
Нараснал е и броят на настанените в болница, които са вече 57 души. Така общо т. нар. активни лица към 15 март са 152. Излекуваните в събота и неделя са общо 16. За съжаление двама души са починали.
За една година от началото на извънредното положение с вируса са се заразили общо 1235 жители на общината. През същия период от опасната болест са излекувани 1009 души, а са починали 74.
В общината след пик през миналогодишния юни заболелите през лятото и началото на есента бяха значително по-малко. Епидемичната обстановка започна да се усложнява от края на октомври. В началото на годината положението бе подобрено. По-тежките случаи, свързани с настаняване в лечебно заведение, бяха по-малко. От началото на март обаче започна отрицателна тенденция, като само през първата половина на този месец са диагностицирани нови 111 лица, а 4 души са починали.
За периода от миналия март досега през карантина са преминали 3451 човека. Към 15 март под карантина в града и района са 131 лица.
От „МБАЛ-Самоков“ информираха, че болницата разполага с достатъчно медикаменти, консумативи и апаратура, както и с необходимите специалисти. Разкрити са 43 легла за лечение от инфекцията.
Междувременно Общинският кризисен щаб отмени традиционното общоградско честване на Тодоровден /празникът тази година е на 20 март, събота/.
Съгласно заповед на директора на Регионалната здравна инспекция в Софийска област д-р Розалина Чобанска вече задължително трябва да се ползват маски на пазарите както от търговците, така и от клиентите. Служители на здравната инспекция и полицията контролират спазването на наложените мерки в заведенията.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*