Новини

Кога идва Дядо Коледа?

Почина на 11 декември на 59 години Снежана Лазарова Лалева – главен експерт “Образование” в Общината, активен културен и туристически деятел, дългогодишен сътрудник на нашия вестник.
Опелото бе извършено в Митрополитската черква на 12 декември. В същия ден стана и погребението.
“Приятел” се прекланя пред светлата й памет и изказва искрени съболезнования на близките й.
Тук поместваме нейната последна творба, написана буквално преди броени дни.
Сбогом, Снеже! Ще те помним.

Кога идва Дядо Коледа?

По цяла година, когато си иска. Как изглежда? Всякак. Няма червени ботушки, шапка и брада…
Много, много обикновен, въобще не можеш да го познаеш, само понякога си задаваш въпроси, а след това забравяш да си отговориш.
Така посред есен дядо, но не Коледа, а Евлоги от Рилския манастир, хлопна на училището в Ярлово и там изгряха купища буквари и учебни помагала. След известно време – пак. Дядо Евлоги пристигна с много дърва, за да сгрее гръбчетата на хлапетата.
Но Дядо Коледа може да изглежда и съвсем различно. Посред лято легна болно едно човече от джуджанското му царство. И всички, всеки според възможностите си, тръгна да го спасява кой както може. А сред тях имаше една самотна майка, бедна, която стискаше две левчета в ръката си и търсеше дядо Коледа, за да ги предаде и с тях да излекува страданието на човечето.
Пак по това време отговорничките на цеховете за играчки – Мария, Камелия, Дани и още много учителки в НУ „Станислав Доспевски”, в свободния си ден, седнаха на компютрите и с размаха на Дядо Коледа до вечерта бяха открили НАДЕЖДАТА. Но не беше Коледа, нито време за подаръци.
Така усърдно работеха във всички детски градини, защото човечето беше част от тяхната обич. И когато говореха за случая, казваха, че спасявайки него, са мислили през цялото време, че спасяват света. Така мисли и Дядо Коледа. Така прави и Дядо Коледа, само че през цялата година, но не го разпознаваме.
Наскоро подарих шоколадов Дядо Коледа на едно сладко и палаво момченце. Грабна шоколада и изведнъж стъписано се спря: „Ами как да изям главата на дядо Коледа? Това е лошо! А той е толкова добър!”
Замислих се. Колко пъти набързо сме „изяждали” главата или просто доброто?
А ако не бяхме, нима всеки ден от годината при нас нямаше да идва по един Дядо Коледа?

Leave a Reply