Новини, Образование

Кога и как започва училището?

Защо тръгваме на училище точно на 15 септември?
Тази дата е избрана преди около един век – от правителството на Александър Стамболийски през 1921 г. Преди това учениците са започвали с уроците на 1 септември.
По света учебната година започва на различни дати и е свързана с интересни обичаи.
В Русия първият учебен ден прилича много на нашия, но учениците се завръщат в класните стаи на 1 септември. Всички се събират в двора на училището, първокласниците подаряват цветя на своите учители.
В Германия няма точно определена дата, но повечето училища отварят врати още през август. Първокласниците получават хартиен конус, пълен с всякакви сладки вкусотии, както и с учебни пособия.
В Индонезия учебната година започва през юли. В някои части на тази голяма държава училищата използват първия ден, за да разделят учениците по групи и да им помогнат да общуват по-добре заедно.
В Казахстан родителите често организират тържества за своите първокласници, които тръгват на училище на 1 септември. Трапезата изобилства от традиционни ястия с агнешко и, разбира се – от десерти.
В Япония първият учебен ден започва в… началото на април. Навлизането на учениците в новия етап от живота им се отбелязва с подарък. Освен в училище, децата получават подаръци и у дома – често родителите им купуват ново бюро, за да им помогнат да се приспособят към учебния процес.

Leave a Reply