Новини, Шарен свят

Кога най-сетне ще се ремонтира стената на яз. „Бели Искър”?

Продължава опасното забавяне на ремонта на стената на яз. „Бели Искър”, стана ясно на пресконференция, състояла се във вторник, на 14 май, в Туристическия информационен център.
От името на организаторите говориха председателят на Националния комитет за подобряване на водоснабдяването инж. Ганчо Хитров и ръководителят на Общественият инициативен комитет за неотложен ремонт на стената на яз. „Бели Искър” Иван Терзийски.
Осигурени са капитални вложения /500 млн. лв., част от които са именно за нашия язовир/ и обектът е включен в одобрен от правителството списък, но от една година насам повече нищо не е направено, въпреки че по мнение на експертите „Бели Искър” е най-опасният язовир в страната. На пресконференцията бе изтъкнато, че щом за неговото ремонтиране не се предприемат действени мерки, можем да си представим дали да очакваме промени и по отношение на другите рискови изкуствени водоеми в България.
С проблема е запознат дори президентът Румен Радев, главният прокурор Сотир Цацаров е дал още в началото на миналата година необходимите разпореждания, правителството е приело съответни решения, но след това отново всичко е зациклило и практически действия по ремонта все още няма.
Наистина, с решение на Министерския съвет от м. г. е създадено държавно предприятие за ремонт и реконструкция на язовирите. Проблемът е прехвърлен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството на Министерството на икономиката.
Инж. Хитров обаче подчерта, че вече година новото предприятие под егидата на икономическото миистерство не откликва на изпращаните писма и не дава никаква информация за евентуалната работа по предстоящия ремонт на стената на яз. „Бели Искър”. Стигнало се е дотам Националният комитет да търси съдействието на Комисията за достъп до информация, като Хитров добави, че ако така продължава, ще бъде заведен и съдебен иск в това отношение.
Получава се парадокс – най-висши държавни органи са предприели известни стъпки, но на практика на по-долните „етажи” ситуацията не се е променила съществено.
В същото време стената на нашия язовир по мнението на специалисти продължава да бъде рисково звено. На пресконференцията отново, за пореден път, бе описана апокалиптичната картина, която би настъпила при, не дай Боже, един пробив на стената, когато след броени минути село Бели Искър ще остане под вода, а след малко повече от половин час един цял Дунав ще залее Самоков и околното поле.
Зловещите прогнози са, че това ще доведе до стотици и дори до хиляди човешки жертви, а материалните щети биха възлезли на колосалната сума от около 1 млрд. лв. Това би било катастрофа не само за региона, а за цялата страна.
Инж. Хитров напомни, че има подобен жесток прецедент от 1966 г., когато стената на хвостохранилище над с. Згориград се скъсва и лавата залива селото и част от Враца, при което с живота си се прощават 143 души, огромни са и материалните щети.
Всеки може да си представи какво ще стане при подобно развитие на ситуацията тук, като се има предвид, че обемът на язовира е 30 пъти по-голям от този на някогашното старопланинско хвостохранилище.
По жребия на съдбата Г. Хитров е бил част от експертна комисия, която тогава, през 60-те години, месеци наред преди да настъпи катастрофата, е обследвала обекта, предупредила е, че могат да настъпят нежелани последици и е настояла да бъдат предприети спешни практически мерки за укрепване на стената. Забавянето и липсата на време са се оказали фатални. Ще бъде абсурдно и ужасно жестоката история да се повтори сега тук, след половин век, в още по-големи размери.
Яз. „Бели Искър” е изграден през 40-те години на миналия век и опасността от подобно катастрофално развитие на ситуацията не бива да се подценява.
Положението е още по-опасно и заради това, че няма система за оповестяване при необходимост, изтъкнаха Хитров и Терзийски. Те настояха на първо време поне спешно да бъдат предприети мерки за изграждане на такава система.
Инж. Хитров заяви, че ще направи всичко възможно, за да говори по въпроса пред сесията на Общинския съвет на 23 май. Председателят на Националния комитет настоятелно предложи кметът Владимир Георгиев да инициира и среща с участието на министъра на икономиката и областния управител, на която да се уточнят практически стъпки за дейност с оглед на бъдещия неотложен ремонт. Очаква се и народните представители от района да отправят питане по проблема в парламента.
Ако въпреки всичко положението остана непроменено, деятелите на двата комитета не изключват предприемането на по-радикални действия – организиране на протестни шествия, прояви на гражданско неподчинение и др.
Залогът, свързан буквално с живота на хора, е много голям и не бива в никакъв случай да продължи нелепото протакане на неговото решаване, заключиха участниците в пресконференцията.

Тодор Попов

Leave a Reply