Новини, Шарен свят

Кога най-сетне ще се ремонтира стената на яз. „Бели Искър”?

Този въпрос бе зададен с голяма острота и тревога на пресконференция в Самоков на 17 ноември от инж. Ганчо Хитров, председател на Националния комитет за подобряване на водоснабдяването.
Оповестено бе писмо до главния прокурор с искане за търсене на съдебна отговорност за бестопанствено отношение към язовира. Писмото е подписано от кмета на общината Владимир Георгиев, кмета на Бели Искър Крум Георгиев, председателя на Националния комитет инж. Ганчо Хитров и председателя на Обществения инициативен комитет за неотложен ремонт на стената на яз. „Бели Искър” Иван Терзийски.
Огласено бе и Отворено писмо на Комитета за подобряване на водоснабдяването до главния прокурор, омбудсмана и жителите на Самоковския и Софийския регион.
„Наводнението в община Самоков на 3 юли 2017 г. от водите на р. Боклуджа предизвика хаос и паника сред жителите на общината. Причинените щети се оценяват в момента от експерти. По предварителни данни ще възлязат на стотици хиляди до милион! И това от една малка рекичка, каквато е Боклуджа! При катастрофален случай със стената на яз. „Бели Искър” жертвите ще бъдат стотици, а материалните щети – над милиард лева”, се изтъква в писмото до главния прокурор.
Обществена тайна е, че състоянието на стената на язовира, строен преди повече от 70 години, не е добро. Стената се нуждае от спешен ремонт, който обаче се отлага с години.
Без резултат и отзвук остават решения по проблема на Общинския съвет в Самоков, Върховната административна прокуратура, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.
В документите се прави изводът, че вече 17 години държавни институции и общини на практика са се подчинили на интересите и стратегията на „Софийска вода” АД – концесионер на Столична община, за сметка на хората от Самоковския и Софийския регион.
Само от увеличението на цената на водата с 18 %, утвърдено през т. г. от Комисията за енергийно и водно регулиране, допълнителният годишен приход на „Софийска вода” ще възлезе на почти 30 млн. лв. Повече от 16 години компанията поддържа язовира в състояние „неизправно – частично работоспособно”, което крие опасност за живота и имуществото на хиляди хора и е достатъчно основание Столична община да прекрати концесионния договор по вина на концесионера, бе заявено на пресконференцията.
Известно е, че от язовира се снабдяват с вода 25 % от населението на София, както и Самоков, Боровец и всички селища и вилни зони покрай трасето на Рилския водопровод.
Строителството на язовира е започнало през 1936 г. и е завършило през 1947 г. Язовирът се намира на 1870 м надморска височина. Обемът му е 15.3 млн. куб. м вода. Стената е висока 50 м и е дълга 533 м, което я прави най-дългата язовирна стена в България.
„В продължение на 70 години агресивната рилска вода е извличала при филтрацията си през язовирната стена свързващото в бетона вещество, с което е причинила неговата деструкция”, се подчертава в Отвореното писмо. Нарушени са стабилитетът и сигурността на стената, сочат анализи на водещи български и чуждестранни експерти. Освен това стената не е оразмерена противоземетръсно.
През далечната вече 2002 г. е завършен първият етап от основния ремонт на стената. Поставена е противофилтрационна мембрана откъм водната страна при напълно изпразнен язовир. Гаранционният срок на мембраната е 20 години и само след около 5 години този срок ще изтече. През изминалото десетилетие и половина ”Софийска вода” поддържа полупразен язовира, в състояние на критичен авариен ремонт, с оглед да се предпази стената от разрушаване.
През 2004 г. е приет проект за втори етап от стабилизирането на стената – откъм въздушната й страна, но разработката така и не се осъществява. Възложената по-късно академична експертиза показва, че стената не е оразмерена за сеизмична устойчивост, а състоянието на скалната основа и бетона крият „тотална опасност от разрушителна катастрофа и бедствие с огромни човешки жертви и материални щети”. През 2014 г. експертизата е приета, но от „Софийска вода” така организират следващите процедури, че се получава протакане. Това на практика води до влагане на по-малко капиталови инвестиции и до по-големи печалби на фирмата, се посочва в Отвореното писмо.
В документа се настоява до 20 декември т. г. Столична община и „Софийска вода” със съдействието на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да проведат експертен съвет за приемане на един от двата варианта за ремонт на стената по проект на „ЕЖИС България”, възложен от „Софийска вода” през 2015-2016 г. Другото искане е до края на февруари 2018 г. да се обяви конкурс за избор на изпълнител, така че строително-ремонтните работи да започнат през пролетта на следващата година.
Разпределението на необходимата инвестиция според авторите на Отвореното писмо трябва да бъде съобразно пропорционалното дялово участие на страните по концесионния договор, което означава, че по-голямата част от нужните 60 млн. лв. – 48 млн., е необходимо да осигури „Софийска вода”, а останалите 12 млн. – Столична община.
До края на концесионния договор /2025 г./ остават само 8 години. При това печалбата на „Софийска вода” за срока на концесията е около 1 млрд. лв.
В документа се припомня, че вече веднъж е било отменено /в края на м. г./ предвижданото гражданско неподчинение в Бели Искър в израз на протест срещу забавения ремонт на стената, и се добавя, че едно ново такова неподчинение няма да има познатата форма, а ще бъде своеобразен бунт.
Подписалите Отвореното писмо си запазват правото при необходимост да потърсят съдействие от посланика на Франция в София и да информират за проблема и посланиците на страните-членки на Европейския съюз, а чрез тях – Европейския парламент и Европейската комисия и то по време на Българското председателство на Съвета на ЕС.
Според експерти при разрушаване на стената на язовира ще се предизвика апокалипсис, много по-страшен от цунамито в Япония през 2012 г. На практика десет реки с капацитета на Дунав ще се излеят в тясната долина на р. Бели Искър. Не само едноименното село, но и голяма част от Самоков /включително индустриалната зона/ ще остане под вода. По-нататък, при преливане на яз. „Искър”, вода би нахлула и в покрайните на София, а и в част от столицата.
„Не можем да бъдем обвинени в създаване на страхова психоза. Всички институции, имащи отношение към проблема /на общинско и държавно ниво/, отдавна са запознати”, пише в Отвореното писмо.
Абсурдната ситуация с протакането на ремонта кара дори някои хора да мислят дали в случая не се касае и за т. нар. корупционни практики.
На пресконференцията в Самоков инж. Хитров сподели, че през 60-те години, като млад инженер, е бил включен в комисия, която е изследвала хвостохранилището край врачанското село Згориград и е дала препоръки, които обаче не са били изпълнени и скоро след това е станала известната катастрофа, при която са загинали над 100 души и са нанесени огромни щети на околните населени места, включително на Враца. Дай Боже да не се случи нещо подобно при нас, коментираха участници в пресконференцията.
На събрание в Бели Искър дори е било предложено, освен гражданско неподчинение, в израз на протест срещу забавения ремонт на стената, да се спре водата на Рилския водопровод. По мнение на експерти „Бели Искър” е и най-опасният язовир в страната.
„Готов съм да напиша писма до всяко семейство в Самоков и Бели Искър и да тръгна с кола с мегафон по улиците, но трябва да се осъзнае опасността, която ни заплашва и да се вземат адекватни мерки”, категоричен бе на пресконференцията на 17 ноември Г. Хитров.
Предстои с писмото до главния прокурор и с Отвореното писмо да бъдат запознати в София централните вестници, радиостанции и телевизии.
Копия от писмото до главния прокурор и от Отвореното писмо са изпратени до премиера Бойко Борисов, министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, изпълнителния директор на „Софийска вода” АД Арно Балто и – за сведение, до президента Румен Радев.

Тодор Попов

Leave a Reply