Новини, Статии, коментари, Шарен свят

Кога ще заработи отново комплексът в Боричо?

Преди няколко години в м. Боричо, край новия едноименен квартал на Самоков, бяха изградени писта и лифт съвместно от бизнесмена Христо Ковачки и Общината. Комплексът бе открит тържествено с участието на г-н Ковачки и на тогавашните общински ръководители. През зимата там се пързаляха със ски и шейни много деца, младежи, а и по-възрастни хора от града ни, околните села и дори гости от другаде.
През следващите години обаче новопостроените съоръжения бяха изоставени и вече няколко зими комплексът не се използва.
В навечерието на местните избори през 2011 г. на среща със спортни деятели тогавашният кандидат за кмет Владимир Георгиев заяви, че за предстоящия зимен сезон е късно, но за следващия, ако бъде избран за кмет, ще направи всичко възможно пистата и лифтът в Боричо да влязат отново в действие.
След това г-н Георгиев бе избран за кмет. От тогава се минаха две зими, но на Боричо промени няма. Криза е, но пък може ли нещо ново, хубаво, да бъде изоставено и да се похабява. Част от децата сега се учат да карат ски в Боровец, но това е свързано с доста трудности, а и излиза скъпо. Много други деца, млади и по-възрастни хора от Самоков пък изобщо не могат да си позволят поради липса на време и най-вече на средства да карат ски на Боровец.
А известно е, че ски спортът е един от най-полезните спортове за човешкия организъм. Абсурдно е при тези прекрасни природни дадености, които имаме, и при изградени писта и лифт на практика в самия град, да не може гражданите и особено младежта да карат тук ски и да спортуват.
И тази зима бе загубена, но сега е времето да се направят постъпки и поне за следващия зимен сезон комплексът в Боричо да се подготви и да бъде на разположение на скиорите.
Призоваваме кметското ръководство и общинските съветници да не подценяват този въпрос, който според нас е един от най-важните. Самоков навремето беше люлка и столица на ски спорта. Крайно време е да се възродят традициите.

Група спортни деятели

Leave a Reply