Култура, Новини, Образование, Читателски

Кой е българският Бил Гейтс?

Позиция

През последните седмици се сблъскахме с интересна ситуация, напомняща на българската поговорка: „Не слушай какво говоря, а гледай какво правя”. В различни медии Министерството на образованието аргументираше усилено новия си закон за образователната система, който да отговаря на новите икономически условия. Новите и по-сложни задачи на 21 в. изискват и по-качествени, и по-задълбочени знания. Да имаш пари е едно, да управляваш тези средства е друго.
В същото време от най-високия пиедестал на обществено-политическия живот – парламентарната трибуна, министърът на земеделието обяви, че не е необходимо да имаш висше образование, за да си председател на борда на директорите на държавно предприятие от национален мащаб.
А най-страшното е да те управляват и съветват неграмотни хора. Как да стимулираме младите да учат, когато системата на „калинките” взема все по-застрашителни размери.
Но тук министър Найденов се оказа „железен”. Той посочи за пример Бил Гейтс, който също не е имал до скоро висше образование. Донякъде е прав. През дълголетната история в много области – в науката, културата, техниката и др., едни от най-големите откриватели и новатори са били хора с не много добро отношение и дисциплина към образователния процес. Но всички те са постигнали своите резултати благодарение на къртовския си труд и поставяйки целия си живот в името на своята идея.
Според министър Найденов българският Бил Гейтс е млад човек на 30-35 години, без образование или с диплом от съмнителен университет; комбинативен, нахакан, градящ своята кариера не в частния сектор, а в държавния апарат – там, където има преразпределение на големи парични средства.
За радост или тъга ние, българите, също имаме своите последователи на Менделеев, Едисон, Нютон, Бил Гейтс, но всички те отидоха или отиват там, където ценят и стимулират знанията, там, където простотията не властва над интелекта.

Николай Малчев

1 Comment

  1. Kondofersky Alexandar

    Много актуално и точно казано, г.н Малчев!

Leave a Reply