Новини, Читателски

Кой храни лебедите?

Споделям долното като кръстник на новия парк с името „Крайискърец“ /моля да извините самохвалството ми – не съм такъв, просто – факт!/.
Става въпрос за съдбата на лебедите в езерото на парка. Отначало, преди няколко години, много хора им се радваха, и то съвсем основателно. Много деца с родителите си им даваха храна, на която и лебедите се радваха.
С особена изненада обаче установих, че всъщност на тази благотворителност те разчитат. Защото Общината нямала грижа за лебедите. Паркът има и пазач, но той няма грижа за прехраната на красивите птици. Доста странно наистина!
При хубаво време в парка почти винаги има деца и по-възрастни доброжелатели на лебедите. Но в лошо време лебедите просто… гладуват. Кълват тревички около езерото и се надяват на случайно минаващите.
Това лято обаче съдбата на лебедите е още по-незавидна. По мое, а и не само по мое мнение, те по-малко са обект на добро отношение. Освен това може би вече са омръзнали на самоковци, а и са с един по-малко! Не знам защо…
Беше докаран един по-млад, който другите лебеди не приемаха, кълвяха го и той се усамотяваше далече от тях. Но от няколко дни и него го няма.
Кой може да вземе отношение по поставените по-горе въпроси?

Христо Христов

П. П. Понеже споделеното по-горе написах преди няколко дни, днес, 21 юли, минах отново през парка и е редно да отбележа настъпилите промени. Северно от моста на езерото вече е заградено пространство с хранилки и стълбичка от самото езеро, та птиците да се хранят и да почиват на суша. Два пъти минавах, но не видях някоя птица да се възползва от придобивката. Явно им трябва време да открият създадените за тях условия.
Но има друго, което се забелязва вече от години. Сигурно водата в езерото се сменя, когато на някой му хрумне. А това, че се замърсява и дори плиткото дъно не се вижда, че е като мръсна мътилка, го забелязват само посетителите. Възмущават се вероятно и лебедите, и птиците, но си мълчат. Сигурно не знаят, че Искърът е само на няколко метра от тях. Но кой да им каже?!

Leave a Reply