Коледен базар на майсторите на художествени занаяти

Десетки майстори-занаятчии от града ни участваха в коледния базар, подреден на 15 и 16 декември във фоайето на зала „Самоков”. На отделните щандове си дадоха среща красотата, фантазията и сръчността на майсторите.
Тук погледа привличаха всевъзможни празнични украшения, оригинални битови изделия от дърво, икони, рисувани камъни, чудни чаши и купички, фенерчета и палячовци, изделия от шишарки, плетени чорапи, красива бродерия, прекрасни макети на възрожденски къщи, Дядо Коледа на ски, какви ли не сувенири…
Сред майсторите бяха Анна Тодорова, Елка Гълъбова, Йорданка Вардарова, Камелия Славова, Латинка Йорданова, Мария Ицова, Наташа Станоева, Недка Николова, Румен Тодоров… Стефан Банчев дори бе окачил на видно място майсторското си свидетелство.
В специална кутия се събираха дарения под надслов „Да подадем ръка на Ицо” /част от кампанията за набиране на средства за лечението на 24-годишния наш съгражданин Христо Симеонов/. Свои интересни творения представиха и възпитаниците на Центъра за настаняване от семеен тип.


„В началото на ноември в „Арена Самоков” се състоя националният фестивал „Нашенско хоро”. Тогава също имаше изложба-базар на самоковските майстори-занаятчии. Те предложиха пак да организират подобен базар по случай Коледа. Ето, че и това стана”, поясни с удоволствие за „Приятел” Иванка Вукова от Туристическия информационен център.
И наистина, много самоковци и гости на града ни не само видяха, както се казва, с очите си, тази красота, но си закупиха и част от предложените изящни произведения, с които ще зарадват своите близки и приятели в празничните коледни и новогодишни дни и вечери.
А за да бъде празникът пълен по същото време в самата зала своето въображение и умения показаха многобройните участници в международния фестивал „Храмът на танца”. Така на техните чудесни изпълнения можаха да се насладят и не малко от посетителите на коледния базар. Както и самият базар пък бе посетен от участници във фестивала и техни близки.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*