Култура, Новини

Коледен празник в Радуил

Едва ли има друг по-приятен от този ден, когато около масата в къщата се събират всички от семейството. Точно такива са дните по Коледа. Всеки ги помни с уханието на джоджен в боба и на тиквеника. Но най-вече с пожеланията за здраве, щастие, благоденствие.
Такива пожелания с песни и стихчета за Бъдни вечер и Нова година отправиха на тържество в Радуил по Коледа учениците от местното училище „Христо Смирненски”. Учителката Лимонка Григорова бе подготвила програма, изпълнена от децата с ентусиазъм и усмивки. Голямата сцена в читалище „Христо Ботев” пък бе богато украсена с плакати, снежинки, балеринки, топки. Разбира се, не липсваха елха и снежен човек.
С много песни се представиха фолклорните групи „Детелини” и „Здравец”, групата за стари градски песни с ръководител Васил Сотиров. Още по-весело настроение създадоха малките танцьори от състав „Радуилче”, които наследяват любовта към народните хора от танцовите формации „Ибърски ритми” и „Лудо младо”. Миналата вече година бе много успешна за всички радуилски състави, които по неписана традиция се връщаха от фестивали с награди.
Накрая дълго очакваният Дядо Коледа раздаде на децата подаръци, осигурени от депутата Валентин Милушев, който и поздрави присъстващите. Стана ясно, че с негово дарение са закупени и цървулки за участниците в танцовия състав.
След тържеството самодейците и учителите празнуваха заедно в местно заведение. Много песни се изпяха, много хора се изиграха. Активно участие в изявите през този ден взе и кметът на селото Любомир Димитров. Всички си пожелаха здрава и щастлива нова година с надеждата така да е по цял свят.

Димитрина Божилова
Снимки: авторката, архив

Leave a Reply