История, Новини, Образование

Колективът на ОУ “Митрополит Авксентий Велешки” посети Велес

Самоковската група пред храм „Св. св. Кирил и Методий” във Велес

В неделя, на 7 април, колективът на ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” посети гр. Велес в Северна Македония. Известно е от историята, че през периода 1848-1855 г. самоковецът Авксентий е бил митрополит на Велешката епархия, откъдето идва и името му, с което е познат и на днешните поколения – Авксентий Велешки.
Велес се намира в централната част на западната ни съседка, по средното течение на р. Вардар. Разположен е на основния път от Скопие за Атина. Градът е един от големите в страната, с население около 55 хил. жители.
Както е известно, през миналата година учителският колектив посети и Истанбул, където в двора на българската желязна черква „Св. Стефан” се поклони пред гроба на митрополит Авксентий Велешки.
С посещението си сега във Велес колективът на училището продължава да осъществява идеята си да посещава местата, свързани с живота и дейността на своя патрон.
„Помним, следваме и предаваме на поколенията почитта към този велик български духовник, участник в борбата за църковна независимост, завещал имуществото си за построяване на Самоковското богословско училище”, споделиха участници в начинанието след завръщането си от Велес.

Leave a Reply