Други, Новини, Спорт

Колоездачката Виктория Гончева спечели старта по планинско спускане в Петрич

Виктория Гончева спечели първия старт от тазгодишните Български колоездачни серии по планинско спускане, състоял се на 3 и 4 май на писта „Папреница” край Петрич.
Състезателката на столичния клуб „Гравити” даде най-добро време при жените, като остави зад себе си Деница Тошева от „Райдърс Юнайтед” и третата – Пламена Иванова от „Байк Монополи”.
Гончева разкри, че е спечелила състезанието с квалификационното си спускане, тъй като впоследствие калното и дъждовно време принудило организаторите от местния клуб „Виво” да прекратят надпреварата. Въпреки това самоковката не се смути от атмосферните условия и се справи на познатото високо ниво по най-дългото трасе в България от близо 3 км с над 500 метра низходяща денивелация. Като особено атрактивен и зрелищен участък Вики определи зоната с големи скали малко преди финала в самия град Петрич.
„Колоезденето за мен е доста разтоварващо и успокояващо, като физическата умора ми действа положително на психическата”, сподели още смелата девойка, която едновременно учи, работи и се подготвя за кандидат-студентските изпити.
Гончева оцени като голям успех участието в надпреварата на състезатели от Германия, Швейцария и Гърция, но изрази разочарованието си от фалита на Българския колоездачен съюз. Най-потърпевши от тази абсурдна ситуация са родните състезатели, които не могат да получат лицензи за участие в изяви в чужбина. Ето защо пък Гончева е щастлива, че все пак стана част от стартове за Европейската и Световната купа по планинско колоездене през миналата година и не изпусна този, както се оказва сега, златен шанс.
Именно заради скандалите засега не е ясно и колко от планираните още 5 кръга на колоездачните серии в Пампорово, Ботевград, Боровец, Чепеларе и Витоша ще се състоят. Засега е сигурно само, че Пампорово ще бъде домакин от 21 до 23 юни на силния международен турнир iXS Racedetail-Seite.

Делян Василев

Leave a Reply