Здраве, Крими, Новини, Образование

Колопоход „Спаси живота на децата”

Десетки ученици от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” участваха на 4 май в колопоход под надслов „Спаси живота на децата”. Изявата бе посветена на Третата глобална седмицата по пътна безопасност /4-10 май/, обявена от ООН.
Младите велосипедисти, облекли светлоотразителни жилетки, изминаха разстоянието от своето училище до кръговото кръстовище на изхода на града ни по пътя за София, където почетоха и паметта на загиналите по пътищата. Походниците бяха придружавани от пътни полицаи, инструктори, таксиметрови шофьори. Преди да потеглят колоездачите бяха инструктирани от директора на училището Христоско Чамов и от началника на КАТ при РУП-Самоков Георги Елин.
От училището издадоха и диплянка, в която се изтъква, че всяка седмица по пътищата на страната губят живота си средно над 15 човека, а повече от 150 души получават тежки наранявания. Сред тях има и доста деца и младежи. Ето защо учители и ученици призовават всеки водач: „Да не бърза! Да внимава на пътя! Да пази себе си и другите около него!”
В рамките на Седмицата за пътна безопасност на 6 май се проведе и специализирана полицейска операция, при която се проверяваха правоспособността на водачите и използват ли шофьори и пътници обезопасителните системи за деца и коланите. През последните дни бяха изнесени и беседи за пътна безопасност в учебните заведения, а днес – петък, 8 май, в 12 ч. ще засвирят сирени в памет на децата, загинали в пътнотранспортни произшествия.

Leave a Reply