Новини, Туризъм

Колопътешественици от Англия минаха през Самоков на път за Истанбул

Необичайна гледка събра очите на десетки случайни минувачи на централния площад в града ни в четвъртък, 14 август, по обяд. Двама колоездачи с нетрадиционно колело – двуколка предизвикаха нескритото любопитство на околните.
Ентусиазиран местен любител на колоезденето почерпи непознатите пътешественици с по две коли в Envy /”Киното”/. После те се отправиха към „Тихия кът” за обяд.
Усмихнатите младежи се оказаха англичани, от Нюкасъл. Матю Уилсън е аспирант по химия, а приятелката му Дженифър Булман е преподавателка по английски език.
Двамата тръгнали с оригиналното си превозно средство от Дубровник /Хърватия/. За десетина дни през Черна гора, Косово и Македония пристигнали в България. Оказа се, че в нощта на сряда срещу четвъртък са спали в Сапарева баня. Сега продължават през нашата родина за Турция. Крайната им цел е многомилионният Истанбул, където смятат да стигнат до седмица. Ще останат там два–три дни, за да го разгледат.
В четвъртък пък имаха по-лек преход – до Боровец.
Пред представителя на „Приятел” Дженифър и Матю споделиха, че са правили и други подобни преходи. Миналата година обиколили с колелото си Чехия и Словакия. Тази година планирали първоначално като дестинация Гърция, но впоследствие изменили плана си заради големите горещини. Преди няколко години обиколили по този начин и Шотландия.
Возилото им струвало 1900 евро. Към него монтирали приспособления и сега всеки от двамата върти педали.
Да са все така усмихнати и да пътуват безаварийно – с тези благопожелания бяха изпратени двамата главни герои на непредвидената атракция.

Делян Василев

Leave a Reply